You are here

Τρ. Πειραιώς: Στα 76 εκατ. ανήλθαν τα κέρδη της Πειραιώς το β΄ τρίμηνο

27/08/2009 09:19
Της Ελένης Κομίνη

Με καθαρά κέρδη αυξημένα κατά 48% έναντι του α’ τριμήνου, που προσέφεραν ικανοποίηση στους αναλυτές της αγοράς αφού ξεπέρασαν κάθε εκτίμησή τους, έκλεισε το β' τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η Τράπεζα Πειραιώς. Η ενίσχυση της κερδοφορίας της τράπεζας προέρχεται κυρίως από τα καθαρά έντοκα έσοδα και τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη για το β' τρίμηνο ανήλθαν σε 76 εκατ. ευρώ, έναντι των 52 εκατ. ευρώ του α’ τριμήνου. Ετσι, συνολικά το α' εξάμηνο τα κέρδη ανήλθαν σε 128 εκατ. ευρώ (μείωση 55%) σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο εξάμηνο, η οποία οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση των προβλέψεων.

Οι προβλέψεις του α’ εξαμήνου 2009 ανήλθαν σε 207 εκατ. ευρώ, υψηλότερες κατά 2,5 φορές από το α’ εξάμηνο της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, κάνοντας σαφές ότι η διοίκηση της τράπεζας συνεχίζει την πολιτική θωράκισης του ισολογισμού.

Ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας επισήμανε ότι «οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία εξακολουθούν να είναι δύσκολες, με σοβαρές ωστόσο ενδείξεις σταδιακής ανάκαμψης και ομαλοποίησης των αγορών, από το δεύτερο τρίμηνο του έτους».

Ο κ. Σάλλας τόνισε επίσης ότι «ο Ομιλος Πειραιώς προσάρμοσε έγκαιρα τις πολιτικές του με σκοπό την ενίσχυση του ισολογισμού του και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων του». Τα καθαρά έντοκα έσοδα ανήλθαν σε 528 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 7% το β΄ τρίμηνο έναντι του α’ τριμήνου και μείωση 5% σε ετήσια βάση. Αύξηση παρουσίασε επίσης και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του β’ τριμήνου (2,6%), έναντι του α’ τριμήνου (2,4%).

Ρευστότητα

«Η ρευστότητα του Ομίλου διαμορφώθηκε σε σχεδόν ιστορικά υψηλά επίπεδα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό και διαμορφώθηκαν στο 4,5%, ενώ παράλληλα το επίπεδο και η ποιότητα της κεφαλαιακής επάρκειας βελτιώθηκαν με το συνολικό δείκτη στο 11,2% και το Equity Tier I στο 7,9%, ενώ το λειτουργικό κόστος συγκρατήθηκε περαιτέρω στο 1%» δήλωσε ο κ. Σάλλας, προσθέτοντας ότι «οι εξελίξεις δημιουργούν κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας και θέτουν τις προϋποθέσεις σε συνδυασμό με την αποτελεσματική διαχείριση και την καλύτερη ποιότητα χαρτοφυλακίου, να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες από ισχυρότερη θέση στο μέλλον».

To συνολικό ενεργητικό της Πειραιώς διαμορφώθηκε στα 54 δισ. ευρώ η αύξηση 5%. Ο δείκτης χορηγήσεις προς καταθέσεις βελτιώθηκε στο 107%. Οσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 180 ημερών ήταν το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους στο 2,3% με δείκτη κάλυψης από προβλέψεις 92%, ενώ το σύνολο δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ήταν στο 4,5%, με δείκτη κάλυψης καθυστερήσεων άνω των 90 ημερών από προβλέψεις βελτιωμένος στο 49% προ διαγραφών και 48% μετά τις διαγραφές, ενώ μαζί με τις εμπράγματες εξασφαλίσεις η κάλυψη διαμορφώνεται στο 103%. Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ με συνυπολογιζόμενες τις προνομιούχες μετοχές και 3,3 δισ. ευρώ χωρίς αυτές.