You are here

Τρ. Πειραιώς: «Ξεπαγώνουν» τα επενδυτικά σχέδια

27/05/2009 11:02
Του Λεωνίδα Λιάμη

Πυκνώνουν τα σημάδια στη διεθνή, αλλά και την εγχώρια οικονομία, που προοιωνίζονται ότι το τραυματικό σοκ του τελευταίου τριμήνου του 2008 δίνει, σταδιακά, τη θέση του σε μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση αναφορικά με την πορεία ενεργοποίησης της οικονομικής ανάκαμψης.«Υπάρχουν ορατά σημάδια, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 2009 θα ολοκληρωθεί ο καθοδικός κύκλος της κρίσης διεθνώς», επισημαίνει ο εντεταλμένος σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς και σημειώνει ότι η τρέχουσα χρονιά «δείχνει φως στο τούνελ» και στην εγχώρια αγορά.

Επενδύσεις

«Επιχειρήσεις άρχισαν να σχεδιάζουν ξανά, αλλά και να ανακοινώνουν αποτελέσματα τα οποία γνωρίζουν πως προκύπτουν, σε αντίθεση με το σκοτάδι του περυσινού Νοεμβρίου», είπε ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης και συμπλήρωσε πως και οι τράπεζες σιγά ? σιγά ξεκίνησαν να εγκρίνουν νέα επενδυτικά σχέδια.

Παράλληλα, δήλωσε πως είναι επιτακτική ανάγκη να αποβληθούν τα φοβικά σύνδρομα και να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα στην αγορά, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός και για το θέμα της ρευστότητας, τονίζοντας πως «το έχουμε αφήσει πίσω.

Δεν υπάρχει». Έσπευσε δε να ξεκαθαρίσει ότι το τραπεζικό σύστημα πολλές φορές κατηγορείται αδίκως, τονίζοντας πως «βεβαίως υπάρχουν και αστοχίες. Λάθη έγιναν και από τις τράπεζες, κυρίως στο τρίμηνο Οκτώβριος - Δεκέμβριος του 2008. Δεν μπορώ, όμως, να χρηματοδοτήσω κάποιον που έχει μια γεμάτη σελίδα στον Τειρεσία».

Κρίση

Μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) με αντικείμενο την οικονομική κρίση και τις επιχειρήσεις πληροφορικής, το ανώτατο στέλεχος της Πειραιώς εκθείασε τη δυναμική του κλάδου.

Πολλές εγχώριες επιχειρήσεις πληροφορικής, ωστόσο, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, λόγω της κρίσης, τα οποία επιτείνονται και από το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο είναι κακοπληρωτής.

«Αυτή τη στιγμή οι οφειλές του Δημοσίου προς επιχειρήσεις του κλάδου είναι πάνω από 500 εκατ. ευρώ και αφορούν στην πλειονότητά τους έργα της τελευταίας τριετίας, για τα οποία εμείς έχουμε καταβάλλει ΦΠΑ, καθώς και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία», κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ Αναστάσιος Τζήκας και ζήτησε την άμεση αποπληρωμή τους.

Ανέφερε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να νοικοκυρεύονται, γιατί «σε άλλη περίπτωση οι περισσότεροι θα κλείσουμε», προσθέτοντας ότι μακροπρόθεσμα θα πρέπει να αλλάξουν στάση τόσο οι τράπεζες όσο και το Δημόσιο.

Στις πρώτες καταλόγισε αδικαιολόγητη καθυστέρηση αποπληρωμής επενδυτικών προτάσεων, μειώσεις ορίων χρηματοδότησης, άρνηση διαπραγμάτευσης μακροχρόνιων δανεισμών κ.λπ., ενώ για το κράτος είπε, μεταξύ άλλων, πως πρέπει να παρέμβει στις τράπεζες και να ενεργοποιήσει άμεσα το ΤΕΜΠΜΕ ΙΙ, διότι «η λειτουργία του πρώτου ήταν απογοητευτική και δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί άλλη ευκαιρία».

Δράσεις

Στην παρέμβασή του ο ειδικός γραμματέας ψηφιακού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Βασίλης Ασημακόπουλος, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζονται 3 δράσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων πληροφορικής στη Β. Ελλάδα.