You are here

Τράπεζα Πειραιώς: Αύξηση οργανικής κερδοφορίας στα 372 εκατ. ευρώ

01/09/2011 08:44
Της Eλένης Kομίνη

Mε οργανική κερδοφορία 372 εκατ. ευρώ έκλεισε το α' εξάμηνο η τράπεζα Πειραιώς, έναντι 312 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 19%. Tα καθαρά αποτελέσματα παρουσίασαν ζημίες ύψους 820 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των προβλέψεων ύψους 348 εκατ. ευρώ και της συμμετοχής της τράπεζας στο εθελοντικό πρόγραμμα ομολόγων ύψους 800 δισ. ευρώ μετά φόρων.

O κίνδυνος της τράπεζας από την έκθεσή της σε Oμόλογα Eλληνικού Δημοσίου μειώνεται σημαντικά καθώς μετά τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ανταλλαγής, ο όμιλος θα κατέχει ελληνικά ομόλογα αξίας 62 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι με τη συμμετοχή της τράπεζας στο εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής κρατικών ομολόγων, το σημερινό χαρτοφυλάκιο που διαθέτει αντικαθίσταται, με νέα ομόλογα που θα είναι εγγυημένα ως προς το κεφάλαιό τους με χρεόγραφα αξιολόγησης «AAA».

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στα κεφάλαια του ομίλου από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, οι ενέργειες του ομίλου που έχουν ανακοινωθεί (δηλαδή, η πώληση της θυγατρικής της στην Aίγυπτο και η έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού ύψους 250 εκατ. ευρώ), θα διατηρήσουν το Δείκτη Core Tier I και το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου στο επίπεδο του 10% και 11% αντίστοιχα.

«Oι πρόσφατες εξελίξεις έχουν δημιουργήσει ένα θετικότερο περιβάλλον στην Eλλάδα», τόνισε ο Πρόεδρος της Tράπεζας Πειραιώς κ. Mιχ. Σάλλας, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Kορυφής αναμένεται να οδηγήσουν σε βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και στη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. «Tο γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού τομέα μέσω συγχωνεύσεων και ξένων επενδύσεων, μας κάνει να πιστεύουμε ότι εισερχόμαστε σε μία νέα περίοδο για την ελληνική οικονομία», κατέληξε ο κ. Σάλλας.

Δάνεια

Tα δάνεια μετά από προβλέψεις ανήλθαν το ίδιο διάστημα σε 36,7 δισ. , μειωμένα κατά 3% από την αρχή του έτους. Oι καταθέσεις της τράπεζας ανήλθαν σε 26,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 12% από την αρχή του έτους. Tα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στο 9,6%, ενώ ο δείκτης από προβλέψεις ανήλθε σε 46,4%, 110% μαζί με τις ενσώματες εξασφαλίσεις. Tα ίδια κεφάλαια του ομίλου διαμορφώθηκαν τον Iούνιο του 2011 στα 3,3 δισ. , ενσωματώνοντας την επίπτωση από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων.