You are here

Τράπεζα Πειραιώς: Εξατομικευμένα επιτόκια στα δάνεια ανά πελάτη

12/09/2003 12:28
Ακόμα δριμύτερος ανταγωνισμός ανάμεσα στις τράπεζες αναμένεται να παρουσιαστεί κατά το επόμενο διάστημα, δεδομένης της απελευθέρωσης της καταναλωτικής πίστης.

Το έναυσμα έδωσε ήδη, η Τράπεζα Πειραιώς, με την καθιέρωση των εξατομικευμένων επιτοκίων ανά δάνειο πελάτη.

Με την κίνηση αυτή, αλλάζουν στην ουσία, μορφή τα καταναλωτικά δάνεια που ως τώρα τιμολογούνταν με βάση τα χαρακτηριστικά τους, όπως το ύψος του δανείου, το σταθερό ή μη επιτόκιο, η διάρκεια, ο σκοπός του δανείου κ.λ.π.

H τιμολόγηση πλέον, γίνεται περισσότερο πελατοκεντρική, λαμβάνοντας υπόψη την πιστοληπτική ικανότητα του κάθε πελάτη, τις σχέσεις του με την τράπεζα, καθώς και τον σκοπό του δανείου, σύμφωνα με όσα σημείωσε ο γενικός διευθυντής της αρμόδιας διεύθυνσης του Oμίλου, Bασίλης Tραπεζάνογλου, σε παρουσίαση που έγινε χθες.

Στα πλαίσια των νέων της καταναλωτικών προϊόντων, τα οποία και παρουσίασε χθες, η Τράπεζα Πειραιώς δίνει πλέον τη δυνατότητα αξιοποίησης και της ακίνητης περιουσίας των ιδιωτών, στη λογική της λήψης ενός δανείου που θα τους χρησίμευε ως κεφάλαιο κίνησης.

Πιο συγκεκριμένα, τα βασικά νέα αυτά προϊόντα καταναλωτικής πίστης, είναι το 'ανοιχτό προσωπικό δάνειο' κυμαινόμενου επιτοκίου με μηναία καταβολή που περιλαμβάνει τους τόκους και ελάχιστη απόσβεση του άληκτου κεφαλαίου, το 'καταναλωτικό δάνειο με σταθερό επιτόκιο' ίσων δόσεων, καθώς και το 'καταναλωτικό δάνειο' με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Tο ανώτατο όριο χρηματοδότησης είναι ορίζεται στα 15.000 ευρώ για το ανοιχτό προσωπικό δάνειο και μέχρι 50.000 ευρώ για το καταναλωτικό δάνειο.

Kατ' εξαίρεση, η τράπεζα θα εξετάζει και αιτήματα για μεγαλύτερα ποσά, σε περίπτωση που υπάρχουν ισχυρές διασφαλίσεις, ενώ για ποσά μεγαλύτερα των 30.000 ευρώ, θα απαιτούνται υποχρεωτικά εξασφαλίσεις όπως προσημείωση, collaterals.

H τιμολόγηση για δάνεια μεγαλύτερα των 6.000 ευρώ βασίζεται στο βασικό επιτόκιο καταναλωτικής πίστης. Αυτό, στην εν λόγω τράπεζα, είναι 7,50% (κυμαινόμενο). Επίσης, βασίζεται στο περιθώριο επιτοκίου, που είναι από 0%-4,50% και το οποίο θα παραμένει σταθερό για όλη την διάρκεια του δανείου.

Tο περιθώριο αναμένεται να καθορίζεται από τα χαρακτηριστικά του δανείου, το προφίλ του πελάτη, καθώς και το σκοπό του δανείου και τις ειδικές σχέσεις με την τράπεζα.

Κάποιες από τις αλλαγές που αναμένεται να φέρει γενικότερα η απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης, είναι η αύξηση της διάρκειας χορήγησης νέων δανείων πέραν των 36 μηνών, η εξομάλυνση σε ορισμένες κατηγορίες δανείων, η βελτίωση και η ανάπτυξη νέων μεθόδων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας πελατών, καθώς και η ανάγκη για επιτάχυνση αξιοποίησης του Λευκού Tειρεσία.