You are here

Τράπεζα Πειραιώς: Πάνω από 1 δισ. οι προσφορές για την αύξηση

01/02/2011 09:02
Της Ελένης Κομίνη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 807 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς το σύνολο των κεφαλαίων που κατατέθηκαν για εγγραφές και προεγγραφές στην αύξηση ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

«Η αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου αποτελεί μία σαφή ένδειξη εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Πειραιώς, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ασφαλώς στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχ. Σάλλας. Την άποψη αυτή συμμερίζονται και οι τραπεζικοί αναλυτές, οι οποίοι προσθέτουν ότι είναι πολύ σημαντική η επιτυχία της αύξησης λόγω της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής συγκυρίας, υπενθυμίζοντας ότι από το Μάιο του 2010 έως τον Ιούλιο του 2010 δεν υπήρχε καν συζήτηση για τη διεκπεραίωση εγγυημένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου οποιουδήποτε ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος.

Ο πρόεδρος του ομίλου ευχαρίστησε, επίσης, εκ μέρους της διοίκησης, τους μετόχους της τράπεζας, την ελληνική επενδυτική κοινότητα και το μεγάλο αριθμό των ξένων θεσμικών επενδυτών που συμμετείχαν σε αυτή την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου. Εκτιμάται ότι στις 10 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Πειραιώς στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μετοχές

Υπενθυμίζεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς είχε λάβει ομόφωνη απόφαση να εκδοθούν 807.054.045 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με τιμή διάθεσης στο 1,00 ευρώ ανά νέα μετοχή και με αναλογία 12 νέες μετοχές προς 5 παλαιές μετοχές. Η τιμή διάθεσης αντιστοιχεί σε έκπτωση (discount) 43% στη θεωρητική τιμή άνευ δικαιωμάτων, βάσει της τιμής κλεισίματος της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών την 3η Ιανουαρίου 2011.

Η αναδοχή ήταν από ξένους οίκους και συγκεκριμένα διεθνείς συντονιστές με επικεφαλής τις Barclays Bank PLC, Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Goldman Sachs International και Morgan Stanley & Co. International plc. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, οι λόγοι της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου είναι για:

1. Την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας ενόψει του αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου, αλλά και την ανταπόκρισή της στις αυξημένες προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας,

2. την ενδυνάμωση της θέσης της τράπεζας στο πλαίσιο των μακροοικονομικών συνθηκών της Ελλάδας και

3. την παροχή δυνατότητας στην τράπεζα να επωφεληθεί ελκυστικών ευκαιριών οργανικής ανάπτυξης στις χώρες παρουσίας της.