You are here

Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκινά Road show

05/01/2011 09:15
Της Ελένης Κομίνη

«Ελκυστική επενδυτική πρόταση» χαρακτήρισε την αύξηση κεφαλαίου ύψους 807 εκατ. ευρώ της τράπεζας Πειραιώς, ο διευθύνων σύμβουλός της, κ. Αλέξανδρος Μάνος, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με διεθνείς και εγχώριους θεσμικούς επενδυτές. Ο κ. Μάνος τόνισε ότι η Πειραιώς θα είναι σε καλύτερη θέση για να επιστρέψει στη διατραπεζική αγορά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου. Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε ότι η πλήρης πρόσβαση στην αγορά χονδρικής χρηματοδότησης θα είναι δυνατή εφόσον διαπιστωθεί ότι η ελληνική οικονομία τηρεί τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι το Road show που θα πραγματοποιήσει η ομάδα της τράπεζας Πειραιώς, θα ξεκινήσει στις 10 Ιανουαρίου στις χώρες της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια της ίδιας τηλεδιάσκεψης ο κ. Μάνος απαντώντας σε ερώτηση, σημείωσε ότι έχει δοθεί στη διοίκηση το «πράσινο φως» από τους μετόχους ώστε να χρησιμοποιηθεί το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 250 εκατ. ευρώ, στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, αν και δεν υπάρχει πρόθεση να χρησιμοποιηθεί ακόμα.

Για την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών, αξίας 370 εκατ. ευρώ, από το Δημόσιο, ο κ. Μάνος τόνισε πως η διοίκηση θα προχωρήσει σ’ αυτήν την κίνηση, όταν θα υπάρχει καλύτερη ορατότητα σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Επάρκεια

«Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς έχει διαφυλάξει επιτυχώς το επίπεδο των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης μέσω της ισχυρής προ προβλέψεων κερδοφορίας του», σημειώνεται από τη διοίκηση. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, η αύξηση θα επιτρέψει την:

•Ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας ενόψει του αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου, αλλά και την ανταπόκρισή της στις αυξημένες προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας,
•Ενδυνάμωση της θέσης της, στο πλαίσιο των μακροοικονομικών συνθηκών της Ελλάδας, και
•Παροχή δυνατότητας να επωφεληθεί ελκυστικών ευκαιριών οργανικής ανάπτυξης στις χώρες παρουσίας της. Η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης αναμένεται να ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, με το δείκτη Equity Tier 1 να διαμορφώνεται σε 9,5%, το δείκτη Tier 1 στο 10,8% και τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 11,7% (+200 μονάδες βάσης pro forma με στοιχεία 30ής Σεπτεμβρίου 2010).

Χρονοδιάγραμμα

Η Επιτροπή Εισαγωγών και Εταιρικών Πράξεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 336.272.519 δικαιωμάτων προτίμησης επί των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, που θα προκύψουν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων, σε αναλογία 12 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές για κάθε 5 παλαιές κοινές ονομαστικές μετοχές, σε τιμή διάθεσης μετοχής 1 ευρώ. Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης στην εν λόγω αύξηση ορίζεται η 10η Ιανουαρίου 2011. Δικαιούχοι των δικαιωμάτων προτίμησης είναι οι μέτοχοι της εταιρείας που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του ΣΑΤ της 12ης Ιανουαρίου 2011.

Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από την 17η Ιανουαρίου 2011 έως και την 31η Ιανουαρίου 2011, ενώ η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χ.Α. ορίζεται από την 17η Ιανουαρίου 2011 έως και την 25η Ιανουαρίου 2011.