You are here

Τράπεζα Πειραιώς:Αύξηση κεφαλαίου 370 εκατ. ευρώ

12/12/2008 10:07
Σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 370 εκατ. ευρώ προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς με την έκδοση προνομιούχων μετοχών στην τιμή των 4,77 ευρώ που θα καλύψει το ελληνικό δημόσιο, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε τη συμμετοχή της στις ρυθμίσεις του νόμου για την «ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας».

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009, προκειμένου να εισηγηθεί την έκδοση προνομιούχων μετοχών.

Σε περίπτωση που δεν συγκεντρώσει την απαραίτητη απαρτία, ο νόμος προβλέπει -για όλες τις τράπεζες- ότι η επαναληπτική θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με μελέτες εγχώριων αναλυτών αλλά και διεθνών οίκων, η Τράπεζα Πειραιώς θα μπορούσε να αντλήσει κεφάλαια ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο η αγορά είχε προεξοφλήσει ότι θα προχωρούσε.

Ωστόσο, η τράπεζα πραγματοποιεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για το μισό ποσό από αυτό που είχε τη δυνατότητα, γεγονός που σημαίνει ότι η κεφαλαιακή της επάρκεια είναι στα επίπεδα που της επιτρέπουν να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή της.

Η Τράπεζα Πειραιώς πρόκειται να κάνει χρήση και των υπόλοιπων δύο σκελών του σχεδίου στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Στο σκέλος της ρευστότητας, η ίδια τράπεζα έχει τη δυνατότητα να λάβει έως και 3 δισ. ευρώ.