You are here

Τράπεζες: Καταλύτες των εξελίξεων Εθνική και Ταχυδρομικό

04/10/2010 09:08
Τη δημιουργία δύο πυλώνων, που θα στηρίξουν το νέο τραπεζικό οικοδόμημα που θα προκύψει από το αναμενόμενο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων, προκρίνει πλέον η κυβέρνηση, η οποία περιμένει την αποτίμηση της περιουσιακής κατάστασης των τραπεζικών ιδρυμάτων από τους συμβούλους αξιολόγησης.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσδιόρισε τη βούληση της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως «θέλουμε τη δημιουργία ενός δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, ενδεχομένως και δεύτερου, εξηγώντας με τον τρόπο αυτόν και την απόσυρση ενδιαφέροντος της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας.

Οι έντονες ζυμώσεις που διενεργούνται στις τράπεζες, εν αναμονή του πορίσματος των συμβούλων αποκρατικοποιήσεων που εξετάζουν το σύνολο των στρατηγικών επιλογών του Ελληνικού Δημοσίου, παίρνουν παράταση, καθώς οι τρεις σύμβουλοι του Δημοσίου (Deutsche Bank, Lazard και HSBC) θα δώσουν την έκθεσή τους για τις τράπεζες μετά τις 15 Οκτωβρίου.

Αυτή ήταν και η αιτία -σύμφωνα με στελέχη της Πειραιώς- για την απόσυρση του ενδιαφέροντός της, καθώς διαπίστωσε ότι οι σχετικές αποφάσεις δεν είναι του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος.

Η πρόταση

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Ιουλίου η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε πρόταση προς την κυβέρνηση για την ταυτόχρονη εξαγορά του 77,35% της ΑΤΕ και του 33,04% του ΤΤ που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο. Το τίμημα της εξαγοράς και για τις δύο συμμετοχές ανερχόταν στα 701 εκατ. ευρώ σε μετρητά και αντιστοιχούσε σε 0,53 ευρώ ανά μετοχή της ΑΤΕ και σε 3,5 ευρώ ανά μετοχή του ΤΤ.

Οπως είχε τότε δηλώσει ο κ. Σάλλας, η συνένωση θα δημιουργούσε τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στην Ελλάδα, με ενεργητικό πάνω από 105 δισ. ευρώ, καταθέσεις 64 δισ. ευρώ και δάνεια μετά από αποσβέσεις 69 δισ. ευρώ, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του νέου σχήματος να εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο 9% και με δείκτη ρευστότητας στο 98%.

Τώρα τα πράγματα αλλάζουν, αλλά η αγορά εξακολουθεί να περιμένει τις συμφωνίες που θα αλλάξουν τα δεδομένα στην ελληνική τραπεζική αγορά, με τις συναντήσεις και τις συζητήσεις να συνεχίζονται μεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών.

Κατ' αρχάς η Πειραιώς, που μοιάζει και η πιο έτοιμη, αναμένεται να προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω της έκδοσης ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές και κατά το πιθανότερο με ξένο στρατηγικό εταίρο, ώστε να θωρακίσει περαιτέρω την τράπεζα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση των επόμενων στρατηγικών βημάτων που ανοίγονται μετά την απόσυρση από το ΤΤ και την ΑΤΕ.

Οσον αφορά τις τράπεζες που ελέγχει το Δημόσιο, με βάση το επικρατέστερο σενάριο θα πωληθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και θα συνενωθούν η Αγροτική, η Τράπεζα Αττικής και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Παράγοντες της αγοράς, πάντως, επιμένουν να συνδέουν την τύχη όχι μόνο της ΑΤΕ, αλλά όλων των κρατικών τραπεζών, με την αύξηση κεφαλαίου στην Εθνική Τράπεζα, τονίζοντας ότι η συγκέντρωση των κεφαλαίων από την ΕΤΕ μπορεί να καθορίσει το υπό διαμόρφωση τοπίο στην τραπεζική αγορά.

Παράλληλα, συναντήσεις και συζητήσεις γίνονται και μεταξύ στελεχών Eurobank και Marfin αλλά και Marfin με την Πειραιώς, εξελίξεις που προωθούνται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ανάγκη των τραπεζών στο πλαίσιο του μεταξύ τους σκληρού ανταγωνισμού.

ΜΕ EUROBANK, ALPHA
Tα υλικά για τη δημιουργία ενός ομίλου-μαμούθ...


Οι επικεφαλής των Euro­bank και Alpha, Ν. Νανό­που­λος και Γ. Κωστόπουλος. Οι δύο τράπεζες βρίσκονται σε συνεχή επαφή ενώ κάποιοι στο σχήμα προσθέτουν και την Εθνική.

Πλέον όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά στη «σκακιέρα» των κινήσεων στον τραπεζικό κλάδο, με το επικρατέστερο να κυριαρχεί η Εθνική σε όλες τις πιθανές συνεργασίες.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίων, τα σενάρια θέλουν την Εθνική Τράπεζα να ηγείται ενός κρατικού πυλώνα, έχοντας υπό την «ομπρέλα» της κάποιες μικρότερες κρατικές ή ιδιωτικές τράπεζες, ενώ σύμφωνα με άλλο σενάριο η Εθνική θα αγκαλιάσει τη Eurobank, χωρίς να αποκλείεται το σχήμα να συμπληρωθεί και με τη συμμετοχή της Alpha Bank.

Ενα άλλο σενάριο θέλει συνένωση της ΕΤΕ με την πολύφερνη «νύφη» του τραπεζικού χώρου, το ΤΤ, στο οποίο ήδη κατέχει ποσοστό 6%, ενώ ίδιο ποσοστό κατέχει και η Eurobank. Αυτή η επιλογή προκρίνεται από το γεγονός ότι η Εθνική είναι η μόνη τράπεζα στην οποία έχει έμμεση συμμετοχή το κράτος, η μόνη τράπεζα που θα διαθέτει ισχυρά κεφάλαια και η μόνη τράπεζα που έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στην αγορά.

Αντίθετα η ΑΤΕ έχει κεφαλαιακή αδυναμία, ενώ το ΤΤ είναι εύρωστο, αλλά το μέγεθός του είναι περιορισμένο και γι' αυτό ίσως αποτελέσουν τους βασικούς άξονες του δεύτερου πυλώνα, που ανέφερε ο πρωθυπουργός.