You are here

Τράπεζες: Προσγειώνονται τα κέρδη λόγω πιστωτικής κρίσης

12/05/2008 08:51

Της Αναστασίας Παπαϊωάννου

Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της κερδοφορίας έχει χτυπήσει την πόρτα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπως μαρτυρούν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, και η κρίση εκτιμάται πως θα πάρει διαστάσεις στα κέρδη του β` τριμήνου.

Βέβαια, οι ίδιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνέπειες της κρίσης στην πραγματική οικονομία, ωστόσο αναμένεται πιο γρήγορη ανάκαμψη των κεφαλαιαγορών, εξέλιξη που θα «σώσει» την πηγή των διαπραγματευτικών εσόδων.

Οι αναλυτές εξηγούν πως η μείωση των καθαρών κερδών σε ορισμένες ελληνικές τράπεζες το πρώτο τρίμηνο οφείλεται κατά κύριο λόγο στα διογκωμένα κέρδη του αντίστοιχου περσινού τριμήνου εξαιτίας των εκτάκτων μη επαναλαμβανόμενων εσόδων.

«Εάν τα καθαρά κέρδη συγκριθούν με τα επαναλαμβανόμενα κέρδη του α` τριμήνου του 2007 τότε η μείωση μετατρέπεται... σε αύξηση», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πρώτη γεύση

Η τάση των αποτελεσμάτων του α τριμήνου κατεγράφη, σε γενικές γραμμές, από τις έως σήμερα ανακοινώσεις. Στον όμιλο της Eurobank η αύξηση των καθαρών κερδών ήταν οριακή της τάξης του 5,7% με επιπλέον καθαρά κέρδη σε ετήσια βάση ύψους περίπου 12 εκατ. ευρώ (215 εκατ. ευρώ έναντι 203,8 εκατ ευρώ).

Σημειώνεται ότι η Eurobank το πρώτο τρίμηνο του 2007 δεν περιείχε στο καθαρό αποτελέσματα της έκτακτα έσοδα.

Αντίθετα, έκτακτα έσοδα ύψους 80 εκατ. ευρώ από την πώληση της Alpha Ασφαλιστικής στη γαλλική ΑΧΑ είχε εγγράψει το πρώτο τρίμηνο του 2007 ο όμιλος της Alpha Bank με αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη να διαμορφωθούν (τότε) στα 256 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές του κλάδου εκτιμούν ότι η Alpha Bank, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της οποίας θα γίνει εντός της εβδομάδας, θα καταγράψει οριακή κάμψη κερδών καθώς το αντίστοιχο περσινό διάστημα τα κέρδη της είχαν ενισχυθεί με τα έκτακτα έσοδα των 80 εκατ. ευρώ.

«Εάν αφαιρεθούν από τα καθαρά κέρδη του περσινού α τριμήνου τα έκτακτα, τότε τα φετινά θα είναι αυξημένα», τονίζει στην «Η» αναλυτής του κλάδου.

Στην ίδια κατεύθυνση εκτιμάται ότι θα κινηθούν και τα αποτελέσματα του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Οι αναλυτές περιμένουν κάμψη στα καθαρά κέρδη του ομίλου εξαιτίας του ιδιαίτερα ενισχυμένου περσινού α τριμήνου από την πώληση της συμμετοχής στην ING αλλά και στην Τράπεζα Κύπρου.

Ειδικότερα, εκτιμούν ότι τα καθαρά κέρδη του πρώτου 3μηνου θα διαμορφωθούν στα 130,5 εκατ. ευρώ έναντι συνολικών (συν έκτακτα ύψους 153 εκατ. ευρώ) 248,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές τα καθαρά κέρδη χωρίς τα έκτακτα έσοδα του περσινού α τριμήνου ήταν 94,9 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως τα εκτιμώμενα φετινά ύψους 130,5 εκατ. ευρώ θα είναι αυξημένα κατά 37,5%.

Ο όμιλος της Εθνικής εκτιμάται ότι θα καταγράψει το πρώτο τρίμηνο του 2008 αύξηση καθαρών κερδών της τάξης του 12-13%. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στην περιοχή των 430 εκατ. ευρώ.

Η σκυτάλη στην Πειραιώς

Στα αποτελέσματα της Πειραιώς, που ανακοινώνονται μεθαύριο Τετάρτη, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της αγοράς. Οι αναλυτές περιμένουν κάμψη στα καθαρά κέρδη του ομίλου εξαιτίας του ιδιαίτερα ενισχυμένου περσινού α τριμήνου