You are here

Τράπεζες: Σε αναζήτηση ρευστότητας 17,5 δισ. ευρώ

07/04/2008 09:52
Της Αναστασίας Παπαϊωάννου

Ομιχλώδες παραμένει το τοπίο στο τραπεζικό σύστημα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η κρίση που επικρατεί διεθνώς στον χρηματοοικονομικό κλάδο προκαλεί έντονες ανησυχίες στους Έλληνες τραπεζίτες, όσον αφορά την πορεία της συνολικής κερδοφορίας για την τρέχουσα οικονομική χρήση ενώ δεν αποκλείεται - εάν η σημερινή κατάσταση συνεχισθεί με αμείωτο ρυθμό - να αναγκασθούν σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων που έχουν κάνει στα business plan.

Κέρδη τριμήνου

Τα πρώτα σημάδια θα φανούν στα κέρδη του πρώτου τριμήνου, κυρίως στις τράπεζες που το αντίστοιχο περσινό χρoνικό διάστημα είχαν «φουσκώσει» τα αποτελέσματα με έκτακτα, μη επαναλαμβανόμενα, έσοδα. Οι επικεφαλής εξηγούν ότι μπορεί το πρώτο τρίμηνο η συγκρατημένη ανάπτυξη των εργασιών να απέδωσε, δεν μπορεί να συνεχισθεί όμως και το δεύτερο τρίμηνο καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιβάρυνση των βασικών οικονομικών μεγεθών.

Εφεξής, τονίζει γνωστός τραπεζίτης, η συνεχιζόμενη κρίση και η έλλειψη εμπιστοσύνης που χαρακτηρίζει το δανεισμό στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου, θα φέρει στην επιφάνεια το πρόβλημα της ρευστότητας.

«Η πορεία των αγορών δείχνει ότι οι συνέπειες της κρίσης των subprime θα ταλαιπωρήσουν τις τράπεζες καθόλη τη διάρκεια του 2008, παρά την αρχική αισιοδοξία για έξοδο από το τούνελ το αργότερο έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν subprime, έχουν όμως ανάγκη δανεισμού κεφαλαίων και δεν μπορούν να αντέξουν, και λόγω μεγέθους, το ακριβό κόστος του χρήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μακροπρόθεσμος δανεισμός

Συμπληρώνει πως σήμερα είναι «εύκολο, υπό τις παρούσες συνθήκες, να δανεισθεί μία τράπεζα για βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αλλά είναι αδύνατο να έχει πρόσβαση σε μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο δανεισμό», γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό και σκεπτικισμό για την υλοποίηση των σημερινών στόχων που έχουν τεθεί στα business plan των τραπεζών και αφορούν τις χρήσεις 2008 έως και 2010.

Εθνική

Η διοίκηση της Εθνικής σχεδιάζει την άντληση ρευστότητας ύψους 3 δισ. ευρώ εντός του 2008 μέσω της έκδοσης καλυμμένων ομολογιών ύψους 1,5 δισ. ευρώ και μέσω της ειδικής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση προνομιούχων μετοχών ύψους έως και 1,5 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα διαθέτει υψηλή ρευστότητα ωστόσο χρηματοδοτεί με σημαντικά κεφάλαια τη φρενήρη ανάπτυξη της Finansbank ενώ διεκδικεί την 3η σε μέγεθος αιγυπτιακή Banque du Caire.

Η Τράπεζα δε διαθέτει έκθεση σε subprime προϊόντα, ωστόσο η διάχυση της κρίσης και στα ομόλογα έχει προκαλέσει, με βάση τις σημερινές τιμές, στο χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του ομίλου λογιστικές απώλειες της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο του έτους εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα θα είναι αυξημένα, υποστηριζόμενα σημαντικά από τα κέρδη της θυγατρικής στην Τουρκία αλλά και από τα υψηλά έσοδα που παράγει το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων στην Ελλάδα.

Αlpha Bank

Ο όμιλος της Alpha Bank χρειάζεται, σύμφωνα με τη διοίκηση, για το 2008 ρευστότητα ύψους περίπου 4,5 δισ. ευρώ. Οι επικεφαλής της έχουν ξεκαθαρίσει ότι τα κεφάλαια που άντλησαν το πρώτο εξάμηνο του 2007 (προ κρίσης) αρκούν για τη χρηματοδότηση των εργασιών, χωρίς να χρειασθεί να καταφύγουν σε δανεισμό, έως το καλοκαίρι του 2008. Μετά δεν αποκλείεται να αξιοποιήσουν εργαλεία όπως η ειδική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση προνομιούχων μετοχών απευθυνόμενοι στα κεφάλαια των ξένων θεσμικών επενδυτών.

Η πορεία του πρώτου τριμήνου χαρακτηρίσθηκε «καλή» από τον πρόεδρο της Τράπεζας κ. Γιάννη Κωστόπουλο, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η διαφορά με τα κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2007 θα είναι οριακή, περίπου 10 εκατ. ευρώ, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Υπενθυμίζεται ότι το περσινό πρώτο τρίμηνο η τράπεζα είχε έκτακτα κέρδη από την πώληση της ασφαλιστικής εταιρείας στη γαλλική AXA.

Eurobank

Ανάγκη κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των εργασιών του εντός και εκτός Ελλάδος έχει ο όμιλος της Eurobank, καθώς δεν διαθέτει σημαντικά φθηνά καταθετικά κεφάλαια. Σύντομα αναμένεται να αντλήσει 2 δισ. δολάρια με τη μορφή ομολογιακού δανείου ενώ έχει ήδη ενισχύσει το τελευταίο 7μηνο τα κεφάλαιά του με 1,2 δισ. ευρώ από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και με δύο τιτλοποιήσεις, ύψους συνολικά άνω των 2 δισ. ευρώ.

Η ρευστότητα που θα χρειασθεί η τράπεζα το 2008 εκτιμάται στην περιοχή των 6 δισ. ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο της Eurobank εκτιμάται ότι θα κινηθεί θετικά. Σύμφωνα με τους αναλυτές βαρόμετρο στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου θα είναι η πορεία των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις, αλλά και το ακριβό κόστος με το οποίο πληρώνει η τράπεζα την προσέλκυση νέων προθεσμιακών καταθέσεων...

Τράπεζα Πειραιώς

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς θα χρειασθεί ρευστότητα ύψους περίπου 3-4 δισ. ευρώ για το σύνολο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης. Η τράπεζα σχεδιάζει την τιτλοποίηση μέρους των δανείων της, με τη διαφορά ότι η εν λόγω αγορά έχει παγώσει εξαιτίας της κρίσης.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο επτάμηνο η Πειραιώς έχει προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Η πορεία του πρώτου τριμήνου κρίνεται από τον επικεφαλής του ομίλου κ. Μιχάλη Σάλλα, ιδιαίτερα ικανοποιητική με αύξηση κερδών.

Ανάγκη ρευστότητας τραπεζών

• 3 δισ. ευρώ σχεδιάζει να αντλήσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εντός του 2008. Μέσω της έκδοσης καλυμμένων ομολογιών και ειδικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

• 4,5 δισ. ευρώ θα χρειαστεί εντός του 2008 ο όμιλος της Alpha Bank. Η διοίκηση της τράπεζας εξετάζει ειδική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση προνομιούχων μετοχών.

• 6 δισ. ευρώ θα χρειαστεί η Eurobank εντός του 2008. Σύντομα αναμένεται να αντλήσει 2 δισ. δολάρια με τη μορφή ομολογιακού δανείου και άλλα 2 δισ. ευρώ με δύο τιτλοποιήσεις.

• 4 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα χρειαστεί η Τράπεζα Πειραιώς εντός του 2008. Η τράπεζα σχεδιάζει την τιτλοποίηση μέρους των δανείων της, με τη διαφορά ότι η εν λόγω αγορά έχει παγώσει εξαιτίας της κρίσης.