You are here

Τράπεζες: Στα 21 δισ. ευρώ τα "κόκκινα" δάνεια

23/06/2010 15:36
Στα 21 δισ. ευρώ θα ανέλθουν φέτος τα καθυστερούμενα δάνεια για πέντε ελληνικές τράπεζες, εκτιμά η Marfin Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος με χθεσινή έκθεσή της. Η λίστα των αναλυτών συμπεριέλαβε την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, την EFG Eurobank, την Τράπεζα Πειραιώς και την Τράπεζα Κύπρου.

Για τη μεγαλύτερη εγχώρια τράπεζα, την Εθνική, η Marfin εκτιμά ότι τα «κόκκινα» δάνεια θα φθάσουν τα 6,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,8 δισ. θα προέρχονται από την εγχώρια αγορά και τα υπόλοιπα 1,9 δισ. από επενδύσεις της τράπεζας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Τουρκία. Τα επισφαλή δάνεια ανέρχονται στο 8,9% του συνόλου των 75,9 δισ. που έχει χορηγήσει η Εθνική Τράπεζα.

Με βάση την έκθεση, η διοίκηση έχει λάβει προβλέψεις συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 53,8% των επισφαλών δανείων, και το υπόλοιπο καλύπτεται με εγγυήσεις. Την ίδια τακτική ακολουθούν και οι υπόλοιπες διοικήσεις των τραπεζών, που εκτός από χρήματα έχουν εγγυήσεις σημαντικής αξίας για να καλυφθεί το σύνολο των δανείων.

Για την Alpha Bank οι προβλέψεις των «κόκκινων» δανείων ανέρχονται στα 4,4 δισ. ευρώ. Οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της διοίκησης έχουν καλύψει το 50,2% των επισφαλών δανείων και το ποσό που έχει προβλεφθεί μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 2,2 δισ. ευρώ.

Στα 5,3 δισ. εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν τα επισφαλή δάνεια της EFG Eurobank, που αντιστοιχούν στο 9,2% του συνόλου των χορηγήσεων που φθάνει τα 57,8 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα 3,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την εγχώρια αγορά και τα υπόλοιπα 1,4 δισ. από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Marfin Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, οι έως τώρα προβλέψεις της τράπεζας έχουν καλύψει το 44% του συνόλου των «κόκκινων» δανείων.

Λιγότερα και στα επίπεδα των 2,8 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα επισφαλή δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς, εκ των οποίων τα 2,01 δισ. θα προέλθουν από την εσωτερική αγορά και τα 789 εκατ. ευρώ από τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό.
Καθυστερούμενα

Τα καθυστερούμενα δάνεια αντιπροσωπεύουν το 7,4% του συνόλου των 38 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει η τράπεζα.

Σε πολύ καλύτερη κατάσταση βρίσκεται η Τράπεζα Κύπρου με βάση την έκθεση, αφού οι επισφαλείς απαιτήσεις υπολογίζονται στο 1,16 δισ. ευρώ και έχουν καλυφθεί σε ποσοστό 70,3%. Το σύνολο των χορηγήσεων της κυπριακής τράπεζας είναι στα 28,6 δισ. ευρώ.

Τέλος να σημειωθεί ότι τα «κόκκινα» δάνεια θα είναι φέτος αυξημένα από 36% μέχρι 59,3%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος