You are here

Τράπεζες: Στα €20 δισ. τα δάνεια με αναστολή δόσεων

29/07/2020 09:52

Δάνεια ανεξόφλητου υπολοίπου περίπου 20 δισ. ευρώ έχουν υπαχθεί στα μέτρα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου (moratoria) και αποτελούν, πλέον, τη μεγάλη προτεραιότητα, προκειμένου να περιορισθεί ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Με βάση τις παρουσιάσεις, που διενήργησαν, μετά τα αποτελέσματα Α’ τριμήνου, οι συστημικές τράπεζες, ως τα τέλη Μαΐου είχαν υπαχθεί σε moratoria δάνεια ανεξόφλητου υπολοίπου 16,3 δισ. ευρώ.

Σήμερα, δύο μήνες μετά, το ύψος τους ανέρχεται σε περίπου 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα ανέφερε, χθες, από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης της Eurobank, ο πρόεδρός της, Γ. Ζανιάς. Εξ αυτών, τα περίπου 5,5 δισ. ευρώ αφορούν σε πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς και ακολουθούν Alpha BankΑΛΦΑ 0,00%, Eurobank και Εθνική.

Η αύξηση αποδίδεται, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στη χρήση του μέτρου, κατά το τελευταίο δίμηνο, από μεγάλες επιχειρήσεις. Η περίπτωση της ΔΕΗ είναι ενδεικτική καθώς εισήλθε στα moratoria εντός Ιουνίου, αιτούμενη την αναστολή δύο εξαμηνιαίων δόσεων κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 1 δισ. ευρώ. Πρακτικά, η ΔΕΗ προανήγγειλε και την επέκταση του μέτρου από τις τράπεζες ως το τέλος του έτους.

Η παραπάνω «δεξαμενή» των περίπου 20 δισ. ευρώ, οριοθετεί την περίμετρο, από την οποία θα προκύψει το μεγαλύτερο μέρος των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ( Non Performing Exposures- NPEs). Για το λόγο αυτό, οι τράπεζες αξιολογούν συνεχώς τα παραπάνω δάνεια και ετοιμάζονται να προσφέρουν λύσεις αναδιάρθρωσης, όπου χρειαστεί, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η ρύθμιση κρίνεται βιώσιμη.

Οι τραπεζίτες αισιοδοξούν ότι μόνο το 25% με 35% των παραπάνω δανείων ( 5 με 7 δισ. ευρώ) θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα ή αμφίβολης είσπραξης, εφόσον η ύφεση συγκρατηθεί σε μονοψήφιο ποσοστό. Επιφυλάσσονται, πάντως, για αναθεώρηση των προβλέψεων αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την επίπτωση της πανδημίας στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο στην ανάσχεση νέου «κύματος» NPEs αναμένεται να έχει το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης των δόσεων δανείων, με υποθήκη σε πρώτη κατοικία ( στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια μικρών επιχειρήσεων) καθώς η φιλοσοφία, η έκταση και η διάρκεια του συμβάλει, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στην ενίσχυση της «κουλτούρας» πληρωμών, μέχρις ότου ξεπερασθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Πηγή: Euro2day