You are here

Tράπεζες: Stop Μητσοτάκη στα σενάρια για έκτακτο φόρο

29/11/2022 08:06

Ηχηρό μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε έκτακτη φορολόγηση των τραπεζικών κερδών έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Συνεδρίου της Morgan Stanley και του ΧΑ στο Λονδίνο.

Υπενθυμίζουμε ότι το ζήτημα της έκτακτης φορολόγησης των τραπεζικών κερδών προέκυψε στην σύσκεψη που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας με τους διευθύνοντες συμβούλους των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τέθηκε ως απειλή στην συζήτηση που είχαν οι δύο πλευρές με κεντρικό θέμα την στήριξη των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, την επιτάχυνση των ρυθμίσεων και την αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις.

Η απειλή του υπουργού Οικονομικών εξουδετερώθηκε από τον πρωθυπουργό στο Λονδίνο, γεγονός που καθησύχασε τόσο του ξένους επενδυτές όσο και τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες βρέθηκαν εχθές στην βρετανική πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ οι τράπεζες αναμένεται τις επόμενες ημέρες να τρέξουν μια σειρά από εναλλακτικά μοντέλα στήριξης των δανειοληπτών με στόχο την απορρόφηση σημαντικού μέρους της επιβάρυνσης των μηνιαίων δόσεων από τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι το θέμα της στήριξης απασχόλησε και τις συζητήσεις στο Λονδίνο και το κλίμα που μεταφέρεται είναι πως κυβέρνηση και τράπεζες βρίσκουν κοινό βηματισμό προς αυτή την κατεύθυνση.

Η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών αναμένεται να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου.

Πηγή: Euro2day