You are here

Τράπεζες: Συμφωνία της EBRD με Πειραιώς και EFG Eurobank

06/10/2010 09:28
Δύο συμφωνίες της EBRD, η μία με θυγατρικές της Τράπεζας Πειραιώς σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Αλβανία και η άλλη με τράπεζες της EFG Eurobank σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία, ανακοίνωσαν χθες οι δύο ελληνικοί όμιλοι.

Η EBRD και η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνουν την υπογραφή συμφωνίας για την παροχή πιστωτικών γραμμών, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, προς τις θυγατρικές του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία, για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων σ' αυτές τις χώρες.

Ειδικότερα, η Piraeus Bank Romania θα λάβει 90 εκατ., η Piraeus Bank Bulgaria 70 εκατ. και η Tirana Bank 40 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας με την EBRD.

Η χρηματοδότηση της EBRD θα προσφέρει στις τρεις τράπεζες μεσοπρόθεσμα κεφάλαια υψηλής αξιολόγησης, τα οποία θα στηρίξουν τη χρηματοδοτική τους βάση, θα διαφοροποιήσουν και θα επεκτείνουν τη διάρκεια ωρίμανσης των υποχρεώσεών τους και θα στηρίξουν τις χορηγίες τους προς την οικονομία.

Παρουσία

Επιπλέον θα συμβάλουν στην ενδυνάμωση της παρουσίας τους σε αυτές τις αγορές. Αυτό το πακέτο δανείων, που θα δοθεί σε δύο δόσεις, εντάσσεται στο Κοινό Σχέδιο Δράσης Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών Action Plan και είναι μέρος μίας σειράς αντίστοιχων δανείων που έχουν δοθεί στις θυγατρικές των μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων της δυτικής Ευρώπης στην περιοχή τους τελευταίους 18 μήνες.

Η EBRD υπόγραψε επίσης 3 δανειακές συμβάσεις συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ με τις θυγατρικές τράπεζες του Ομίλου Eurobank EFG στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία, για τη χορήγηση δανείων, μέσω των παραπάνω τραπεζών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις τρεις χώρες.

Συγκεκριμένα, η Bancpost Ρουμανίας θα λάβει 95 εκατ. ευρώ, η Eurobank EFG Bulgaria (Postbank) 75 εκατ. ευρώ και η Eurobank EFG Beograd 60 εκατ. ευρώ.

Πακέτο

Το εν λόγω χρηματοδοτικό πακέτο που θα διατεθεί σε δύο ισόποσες δόσεις, αποτελεί επίσης τμήμα του Κοινού Σχεδίου Δράσης Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών και συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων παρόμοιων πιστώσεων προς θυγατρικές σημαντικών δυτικοευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων τους τελευταίους 18 μήνες.

Στο πλαίσιο του Κοινού Σχεδίου Δράσης Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2009, η EBRD, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποφάσισαν να διαθέσουν 24,5 δισ. ευρώ σε μια διετία για την υποστήριξη των οικονομιών της Ανατολικής Ευρώπης μέσω του τραπεζικού τομέα.