You are here

Τράπεζες: Τουρκικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά

30/12/2009 10:18
Tης Ελένης Κομίνη

Με μεγάλο ενδιαφέρον «βλέπουν» την ελληνική τραπεζική αγορά οι διοικήσεις μεγάλων τουρκικών πιστωτικών ιδρυμάτων που στοχεύουν στην ανάπτυξή τους στο εξωτερικό, αξιοποιώντας ευκαιρίες που δημιουργεί η παγκόσμια πιστωτική κρίση.

Έτσι, τριάμισι χρόνια μετά την εξαγορά της τουρκικής Finansbank από την Εθνική Τράπεζα, οι όροι αντιστρέφονται και οι Τούρκοι τραπεζίτες εμφανίζονται αγοραστές στην ελληνική αγορά, σε περίπτωση που Έλληνες αναγκαστούν να πουλήσουν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Ersin Ozince της μεγαλύτερης τουρκικής τράπεζας, της Turkiye Is Bankasi AS, στο Bloomberg, «η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες» και η τράπεζά του «θα ενδιαφερόταν για πάγια ελληνικών τραπεζών σε αναδυόμενες αγορές όπως τα Βαλκάνια και η Μέση Ανατολή, σε περίπτωση που αυτές θα υποχρεώνονταν να τα πουλήσουν».

H Isbank είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη τουρκική τράπεζα και η μοναδική μεταξύ των 10 μεγαλύτερων μη κρατικών τραπεζών της Τουρκίας που δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε κάποιας μορφής συνεργασία με ξένη τράπεζα. Την τρέχουσα περίοδο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και εκτός Τουρκίας το 2010.

Σχέδια επέκταση

Μάλιστα, ο κ. Ozince δήλωσε στο Blo-omberg ότι η τράπεζα έχει αναθέσει στην PriceWaterHouse Coopers συμβουλευτικό ρόλο για τα σχέδια επέκτασής της και ότι ενδέχεται να προχωρήσει στην εξαγορά «μιας μικρής τράπεζας» στη Ρωσία, την Ουκρανία ή το Καζακστάν, αγορές στις οποίες εκτιμά ότι θα αναπτυχθούν.

Επενδύσεις τουρκικών τραπεζών στην εγχώρια τραπεζική αγορά προωθεί και το τουρκικο-ελληνικό επιμελητήριο, ο πρόεδρος του οποίου θεωρεί ότι οι τουρκικές τράπεζες θα πρέπει να αναγνωρίσουν τις ευκαιρίες στην ελληνική αγορά και να επενδύσουν.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Selim Εgeli δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «όπως οι ελληνικές τράπεζες έχουν επενδύσει σε τουρκικές, έτσι και οι τουρκικές τράπεζες θα έπρεπε να διερευνήσουν ενδεχόμενες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά, παρά τις σοβαρές δημοσιονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα να μην επηρεάσουν άλλες χώρες, όπως πχ την Τουρκία, προσθέτοντας ότι ο τουρκικός ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την κρίση προσελκύοντας Έλληνες καταναλωτές με φτηνότερα και πιο ποιοτικά προϊόντα.