You are here

Τράπεζες:Μονόδρομος η κεφαλαιακή ενίσχυση 4 δισ.

17/01/2011 11:31
Κρίσιμο τεστ για την πορεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος ξεκινά από αύριο με την προσπάθεια των τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια από την εγχώρια και τη διεθνή αγορά, καθώς η κεφαλαιακή ενίσχυσή τους αποτελεί μονόδρομο για τις τράπεζες σε ένα δύσκολο χρηματοοικονομικό περιβάλλον για τη χώρα μας αλλά και την ευρωζώνη.

Οι προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν σε ενίσχυση των κεφαλαίων τους σε ένα περιβάλλον που επικρατούν ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας, ξεκινούν από την Τράπεζα Πειραιώς που από αύριο έως το τέλος του μήνα αρχίζει τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

Αμέσως μετά σειρά παίρνει η Marfin και αργότερα η Αγροτική, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται σχετική απόφαση της Εμπορικής, ενώ στην ίδια λογική ενίσχυσης εντάσσονται οι αποφάσεις της Εθνικής και της Eurobank να προχωρήσουν σε πώληση ποσοστού θυγατρικών τους.

Στελέχη της αγοράς θεωρούν κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο κατά το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη προσπάθεια ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών από τότε που ξέσπασε η κρίση, κυρίως διότι η επιτυχής έκβαση των προσπαθειών αυτών θα δυναμώσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας που σε περίοδο κρίσης θα είναι σε θέση να αντλεί κεφάλαια και να προσελκύει επενδυτές.

Στρατηγική

Η στρατηγική των τραπεζικών ομίλων για κεφαλαιακή ενίσχυση, που συνολικά θα ξεπεράσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο διάστηκα, θεωρείται επιβεβλημένη τόσο ως άμυνα στην προχθεσινή υποβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch όσο και για την αντιμετώπιση των αυξημένων επισφαλειών που αναμένονται για το 2011.

Κυρίως όμως θα επιτρέψει την επανασύνδεση των τραπεζών με τις αγορές κεφαλαίου, ενώ θα τις βοηθήσει τους επόμενους μήνες να επιστρέψουν την κρατική βοήθεια ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ που έχουν λάβει από το Δημόσιο.

Η αυλαία των αυξήσεων κεφαλαίου ανοίγει αύριο με την Τράπεζα Πειραιώς η οποία και θα διαρκέσει έως 31 Ιανουαρίου και τα συνολικά έσοδα της έκδοσης θα ανέλθουν στα 807 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί η Marfin η οποία στο διάστημα μεταξύ 24 Ιανουαρίου έως 4 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσει τη διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων, με την αύξηση κεφαλαίου ύψους 488,6 εκατ. ευρώ να έχει ολοκληρωθεί στις 11 Φεβρουαρίου.

Το επόμενο διάστημα προγραμματίζει αύξηση κεφαλαίου και η Αγροτική Τράπεζα, μετά τη συμφωνία που αναμένεται μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας για την πραγματοποίηση αύξησης κεφαλαίου 325 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο διάστηκα αναμένεται η ολοκλήρωση της πώλησης του 20% της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, της Finansbank από την οποία η Εθνική προσδοκά 1,2 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η πώληση του δικτύου της θυγατρικής της Eurobank στην Πολωνία, από όπου τα προσδοκώμενα έσοδα υπολογίζονται στα 500 εκατ. ευρώ.

Τις επόμενες εβδομάδες οι Γάλλοι της Credit Agricole αναμένεται να αποφασίσουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου άνω του 1 δισ. ευρώ για την Εμπορική Τράπεζα, ενώ η άλλη μεγάλη τράπεζα της χώρας, η Alpha Bank, τηρεί στάση αναμονής, έχοντας όμως υλοποιήσει αύξηση 986 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2009.

Υποβαθμίσεις

Η fitch έδωσε το πρώτο "χτύπημα"


Σχετικά με τις υποβαθμίσεις, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασίλης Ράπανος είχε επισήμανε ότι οι Οίκοι όχι μόνον δεν βοήθησαν να αποφευχθεί η κρίση, αλλά σήμερα επανέρχονται ως τιμητές σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Πάντως, τόνισε ότι τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες οφείλονται αποκλειστικά στα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και στις επιπτώσεις που δημιούργησαν.

Ο πρόεδρος της Εθνικής ανέφερε ότι η μόνος δρόμος για την αποκατάσταση των όποιων προβλημάτων των τραπεζών είναι η επανάκτηση της αξιoπιστίας της ελληνικής οικονομίας που θα ανοίξει τη διατραπεζική αγορά και θα μειώσει την εξάρτηση των τραπεζών από τη ρευστότητα που σήμερα τους παρέχει η ΕΚΤ.

Για το ίδιο θέμα ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Νανό?πουλος εκτίμησε ως αρκετά πιθανή και μια νέα υποβάθμιση από τον οίκο Moody’s το επόμενο διάστημα.

•Ηπιότερες αναμένονται οι επιπτώσεις που θα επιφέρει στις τράπεζες η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch την περασμένη Παρασκευή, καθώς -όπως εκτιμούν οι τραπεζίτες- το σοκ έχει απορροφηθεί από την υποβάθμιση του καλοκαιριού. Επιπλέον, φαίνεται ότι απέδωσε η τηλεδιάσκεψη που είχε με αναλυτές των οίκων ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς φέρεται να τον ενημέρωσαν ότι θα είναι μικρότερης έντασης η υποβάθμιση από αυτήν που σχεδιαζόταν αρχικά, όπως και έγινε, αφού υποβαθμίστηκε κατά μία βαθμίδα, αντί των δύο.

•Η ανακοίνωση βασίζει την απόφαση του οίκου σε αμφιβολίες για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και πρόσβασης στις αγορές, στην αβεβαιότητα για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2011 καθώς και στην έλλειψη σαφήνειας για τη στήριξη της Ελλάδας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέλλον.

•Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Moody’s από τις 16 Δεκεμβρίου είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα για επιθετική υποβάθμιση, η οποία τελικά μετατράπηκε σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα (από ΒΒΒ- σε ΒΒ+). Τελευταία φορά η Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας στις 22 Απριλίου (υποβάθμιση σε Α3). Επίσης από τις 3 Δεκεμβρίου η Standard and Poor’s έχει θέσει σε επιτήρηση την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.