You are here

Τραπεζικά δάνεια για χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις

24/02/2004 11:20
Περισσότερες από 50.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, θα αποκτήσουν τα επόμενα 4-5 χρόνια πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, προκειμένου να λάβουν δάνεια για τον εκσυγχρονισμό τους ή τη συνένωσή τους με άλλες επιχειρήσεις ή ακόμη και κεφάλαια κίνησης.

Ο εντυπωσιακός αυτός αριθμός των επιχειρήσεων που μπορούν να επωφεληθούν από τις εγγυήσεις που παρέχει το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, αναφέρθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Ταμείου, Αλ. Παπαρσένο, σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε το ΕΒΕΑ. Τα 100.000 εκατομμύρια ευρώ του αρχικού κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ, μπορούν να κινητοποιήσουν 30πλάσια κεφάλαια για επενδύσεις, δηλαδή μέχρι και 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ήδη, το ΤΕΜΠΜΕ έχει καταρτίσει τα 5 πρώτα προγράμματα με σκοπό την ένταξη σε αυτά χιλιάδων μικρών και πολύ μικρών ατομικών και εταιρικών επιχειρήσεων, ενώ 12 τράπεζες έχουν υπογράψει τη σύμβαση συνεργασίας με το Ταμείο.

Τα πέντε προγράμματα αναμένεται τις επόμενες 2-3 εβδομάδες να «δώσουν» τις πρώτες εγγυήσεις, είναι:

Πρόγραμμα 1: Εγγυοδοσία για ίδρυση επιχείρησης ή για επιχειρήσεις που λειτουργούν λιγότερο από 3 έτη

Αφορά τις υπό σύσταση επιχειρήσεις ή τις νέες επιχειρήσεις. Οι υπό σύσταση επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει ισολογισμό πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια για να ενταχθούν στο πρόγραμμα:

Κατά τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας δεν θα απασχολούν περισσότερα από 30 άτομα.

Το ίδιο διάστημα ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν θα υπερβεί τα 7 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι θυγατρικές μεγάλων επιχειρήσεων. Επιπλέον, αυτές οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Το πρόγραμμα θα εγγυάται δάνεια για επενδύσεις παγίων εγκαταστάσεων ή εξοπλισμό. Οι εγγυήσεις του προγράμματος αφορούν μεσομακροπρόθεσμα δάνεια διάρκειας 2-10 ετών και βραχυπρόθεσμα διάρκειας 180-365 ημερών. Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια θα συνοδεύουν κυρίως τα μεσομακροπρόθεσμα και σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνούν το 30% αυτών. Τα μεσομακροπρόθεσμα δάνεια θα καλύπτουν μέχρι το 70% της δαπάνης των επενδύσεων. Το ΤΕΜΠΜΕ εγγυάται δάνεια από 25-180 χιλιάδες ευρώ. Το ποσοστό κάλυψης των δανείων κυμαίνεται από 55%-60% και η ετήσια προμήθεια του ΤΕΜΠΜΕ θα κυμανθεί από 0,83%-1,14%.

Πρόγραμμα 2: Εγγυοδοσία για πολύ μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούν πάνω από 3 έτη

Τα κριτήρια είναι:

Απασχολούσαν έως 10 άτομα και επί δύο διαδοχικά χρόνια.

Το ίδια διάστημα ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν ξεπέρασε τα 5 εκατ. ευρώ.

Είναι ανεξάρτητες επιχειρήσεις.

Δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν θετικά τουλάχιστον στο ένα από τα δύο τελευταία έτη. Το πρόγραμμα θα εγγυάται δάνεια για επενδύσεις σε πάγιες εγκαταστάσεις ή εξοπλισμό. Οι εγγυήσεις για το πρόγραμμα αφορούν σε μεσομακροπρόθεσμα δάνεια διάρκειας 2-10 ετών και βραχυπρόθεσμα 180-365 ημερών. Τα βραχυπρόθεσμα θα συνοδεύουν κυρίως τα μεσομακροπρόθεσμα δάνεια και δεν θα ξεπερνούν το 25% αυτών. Σε όλες τις περιπτώσεις τα μεσομακροπρόθεσμα δάνεια θα καλύπτουν μέχρι το 70% της δαπάνης των επενδύσεων.

Το ΤΕΜΠΜΕ εγγυάται δάνεια από 30-250 χιλιάδες ευρώ. Το ποσοστό κάλυψης κυμαίνεται από 50%-55% και η ετήσια προμήθεια του ΤΕΜΠΜΕ από 0,75%-1,05%.

Πρόγραμμα 3: Εγγυοδοσία για μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούν πάνω από 3 έτη

Απασχολούσαν από 11 έως 30 άτομα και επί δύο διαδοχικά έτη.

Το ίδιο διάστημα ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν ξεπέρασε τα 7 εκατ. ευρώ.

Είναι ανεξάρτητες επιχειρήσεις.

Τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν θετικά, τουλάχιστον σε ένα από τα δύο τελευταία έτη, πριν την αίτηση εγγυοδοσίας.

Οι εγγυήσεις για το πρόγραμμα αφορούν σε μασομακροπρόθεσμα δάνεια διάρκειας από 2-10 έτη και βραχυπρόθεσμα διάρκειας 180-365 ημερών. Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια θα συνοδεύουν κυρίως τα μεσομακροπρόθεσμα και δεν θα ξεπερνούν σε καμία περίπτωση το 25% αυτών. Τα μεσομακροπρόθεσμα δάνεια θα καλύπτουν μέχρι το 70% της δαπάνης των επενδύσεων. Το ΤΕΜΠΜΕ εγγυάται δάνεια από 35-320 χιλ. ευρώ. Το ποσοστό κάλυψης κυμαίνεται από 45%-50% και η ετήσια προμήθεια του ΤΕΜΠΜΕ κυμαίνεται από 0,68%-0,95%.

Πρόγραμμα 4: Εγγυοδοσία μικροδανείων

Για ατομικές και εταιρικές επιχειρήσεις, είτε είναι υπό σύσταση, είτε δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά. Τα κριτήρια είναι:

Ετήσια απασχόληση έως 6 άτομα.

Ετήσιος κύκλος εργασιών έως 3,5 εκατ. ευρώ.

Ανεξάρτητες επιχειρήσεις.

Τα αποτελέσματα προ φόρων για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν πάνω από 3 έτη, ήταν θετικά τουλάχιστον σε ένα από τα δύο τελευταία έτη πριν την αίτηση εγγυοδοσίας. Οι εγγυήσεις δίδονται:

ή σε μεσομακροπρόθεσμα δάνεια διάρκειας 1,5-5 έτη για όλους τους δικαιούχους

ή σε βραχυπρόθεσμα δάνεια διάρκειας 180-540 ημερών, αλλά μόνο στις εταιρικές επιχειρήσεις και όχι στις ατομικές.

Στις περιπτώσεις των μεσομακροπρόθεσμων δανείων, αυτά θα καλύπτουν μέχρι το 70% της δαπάνης των επενδύσεων.

Το ΤΕΜΠΜΕ εγγυάται μεσομακροπρόθεσμα δάνεια 10-25 χιλιάδες ευρώ και βραχυπρόθεσμα ύψους 10-25 χιλιάδες ευρώ. Το ποσοστό κάλυψης των δανείων κυμαίνεται από 60% έως 65%, ενώ η ετήσια προμήθεια του ΤΕΜΠΜΕ κυμαίνεται από 0,90%-1,24%.

Πρόγραμμα 5: Εγγυοδοσία για συγχωνεύσεις, εξαγορές, μεταβιβάσεις

Τα κριτήρια είναι:

Έχουν κλείσει 4 τουλάχιστον ισολογισμούς πριν το έτος της αίτησης εγγυοδοσίας οι εξαγοράζουσες και τουλάχιστον 3 ισολογισμούς οι εξαγοραζόμενες.

Ο ετήσιος κύκλος εργασιών επί δύο διαδοχικά έτη πριν το έτος της αίτησης εγγυοδοσίας δεν ξεπέρασε τα 7 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα προ φόρων της εξαγοράζουσας ήταν θετικά τουλάχιστον για δύο τελευταία έτη πριν την αίτηση εγγυοδοσίας.

Οι εγγυήσεις για το πρόγραμμα αφορούν μεσομακροπρόθεσμα δάνεια διάρκειας 2-10 ετών και βραχυπρόθεσμα διάρκειας 180-540 ημερών. Όταν πρόκειται για επενδύσεις, τα μεσομακροπρόθεσμα δάνεια θα καλύπτουν μέχρι το 70% της συνολικής δαπάνης.

Ττο ΤΕΜΠΜΕ εγγυάται δάνεια από 25-250 χιλιάδες ευρώ. Το ποσοστό κάλυψης κυμαίνεται από 50%-55%, ενώ η προμήθεια του ΤΕΜΠΜΕ κυμαίνεται από 0,75%-1,05%.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ Από όλα τα προγράμματα αποκλείονται τα ΝΠΔΔ, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι δημοτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, οι δημόσιοι οργανισμοί, οι επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού και του χρηματοοικονομικού τομέα.

Παρατήρηση

Είτε πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους, είτε για επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, είτε για επιχειρηματίες μέλη του ΔΣ, η μόνιμη και μοναδική κατοικία δεν βαρύνεται κατά τη σύναψη της σύμβασης πίστωσης με προσημείωση ή υποθήκη, όταν το ΤΕΜΠΜΕ παρέχει εγγυήσεις