You are here

Τραπεζικά δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου

15/12/2003 10:32
Τo Ταμείο απευθύνεται σε όσους έχουν ή σχεδιάζουν να ξεκινήσουν μια μικρή επιχείρηση και χρειάζονται χρηματοδότηση. Ακόμα και σε εκείνους που δεν έχουν τα εμπράγματα περιουσιακά στοιχεία, που συνήθως ζητούν οι τράπεζες για να χορηγήσουν ένα δάνειο. Το ΤΕΜΠΜΕ καλύπτει υπάρχουσες και νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 30 άτομα προσωπικό. Εγγυάται την κάλυψη μέρους του δανείου που χορηγεί η τράπεζα, χωρίς προσημειώσεις ή υποθήκες στη μόνιμη και μοναδική κατοικία του επιχειρηματία.

Το πρώτο εξάμηνο της λειτουργίας του, το ΤΕΜΠΜΕ θα απευθυνθεί σε όλες τις επιχειρήσεις, αργότερα όμως είναι πιθανόν να εξειδικεύσει το target group των εταιρειών, καθώς μεσο-μακροπρόθεσμα επιδιώκει να δώσει προτεραιότητα:

Στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες υψηλού σχετικά κινδύνου όλων των κλάδων, όπως π.χ. η εκκίνηση επιχειρήσεων, η προώθηση και ανάπτυξη.

Στις καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, όπως επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, προστασίας περιβάλλοντος, έρευνας και τεχνολογίας, κ.λπ.

Στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την τουριστική ανάπτυξη.

Στη μεταβίβαση, εκχώρηση και συγχώνευση των μικρών επιχειρήσεων.

Στην ενθάρρυνση επενδύσεων για εκπαιδευτικά προγράμματα, έρευνες αγοράς, προώθηση πωλήσεων και μάρκετινγκ, κλπ.

Στόχος επίσης είναι η ενίσχυση ειδικών κατηγοριών επιχειρηματιών, όπως οι νέοι σε ηλικία, οι γυναίκες, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι πολύτεκνοι, οι οικονομικοί μετανάστες κλπ. Το Ταμείο θα μπορεί να παρεμβαίνει κατά περίπτωση, ενισχύοντας για παράδειγμα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε μία περιοχή, η οποία ξαφνικά πλήττεται από φυσική καταστροφή, ή στην περιφέρεια, όπου χρειάζονται ειδικά κίνητρα ανάπτυξης, κ.λπ.

Το Ταμείο προσφέρει

Εγγυήσεις σε τράπεζες για δάνεια, βραχυπρόθεσμα ή μεσομακροπρόθεσμα.

Εγγυήσεις σε εταιρείες leasing για χρηματοδοτική μίσθωση.

Εγγυήσεις σε εταιρείες factoring για πράξεις προεξόφλησης επιχειρηματικών απαιτήσεων.

Εγγυήσεις σε τράπεζες για επιχειρηματικά δάνεια στους ιδιοκτήτες, δυνητικούς ιδιοκτήτες και διοικούντες μία μικρή επιχείρηση για την απόκτηση, μεταβίβαση, διατήρηση ή επέκταση συμμετοχών.

Το Ταμείο χορηγεί εγγυήσεις και όχι δάνεια

Το ΤΕΜΠΜΕ είναι ο κρίκος μεταξύ της μικρομεσαίας επιχείρησης και της τράπεζας. Προσφέρει στον επιχειρηματία εγγυητική κάλυψη, προκειμένου να εγκριθεί το δάνειό του από την τράπεζα και στην τράπεζα ασφάλεια, ακόμα και για δάνεια υψηλού ρίσκου.

Ο επιχειρηματίας απευθύνεται στην τράπεζα της επιλογής του, με το χρηματοδοτικό του αίτημα. Η τράπεζα αν κρίνει ότι η πρόταση για την οποία ζητεί το δάνειο ο επιχειρηματίας είναι οικονομικά βιώσιμη και μπορεί να ενταχθεί στον κανονισμό και τα προγράμματα του Ταμείου, τότε αποστέλλει το αίτημα στο Ταμείο. Το ΤΕΜΠΜΕ είναι υποχρεωμένο να απαντήσει θετικά ή αρνητικά μέσα σε διάστημα 20 ημερών.

Τι ποσοστό δανείου καλύπτει το ΤΕΜΠΜΕ

Προβλέπονται διάφορες κατηγορίες εγγυοδοτικών προγραμμάτων, που κυμαίνονται από την κάλυψη του 40% ως του 70% του ποσού του δανείου. Το ελάχιστο δάνειο που μπορεί να εγγυηθεί το ΤΕΜΠΜΕ είναι τα 10.000 ευρώ. Για την παροχή της εγγύησης και την κατανομή του κινδύνου το Ταμείο εισπράττει προμήθεια επί του εγγυοδοτούμενου ποσού. Για το μη εγγυημένο από το Ταμείο ποσό, οι πρόσθετες εξασφαλίσεις καθορίζονται από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται ο δανειολήπτης.

Ωστόσο, η μόνιμη και μοναδική κατοικία του επιχειρηματία δεν βαρύνεται με προσημείωση, ή υποθήκη όταν το Ταμείο παρέχει υπέρ αυτού εγγυήσεις για τραπεζικά δάνεια. Επίσης, οι τράπεζες δεν δύνανται να ζητούν για το μη εγγυημένο μέρος του δανείου, εμπράγματες εξασφαλίσεις που ξεπερνούν το 125% του ποσού αυτού.

Έτσι, η έλλειψη περιουσιακών στοιχείων δεν αποκλείει τον επιχειρηματία από την εγγυοδότηση του Ταμείου, εφόσον καλύπτει τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.

Πώς αποπληρώνεται το δάνειο όταν υπάρξει πρόβλημα

Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν εξοφλήσει το δάνειο, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει η τράπεζα, τότε η τράπεζα θα ακολουθήσει και θα εξαντλήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την είσπραξη των οφειλών. Εάν τελικώς μείνει ανεξόφλητο υπόλοιπο, τότε η τράπεζα δικαιούται να ζητήσει από το Ταμείο Εγγυοδοσίας τη χρηματοδοτική κάλυψη, που αντιστοιχεί στο εγγυημένο ποσοστό του δανείου.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΕΜΠΜΕ είναι επταμελές, με πρόεδρο τον κ. Ιωάννη Δασκαλόπουλο, οικονομολόγο- πρώην πρόεδρο τράπεζας, αντιπρόεδρο τον κ. Παναγή Μπενετάτο, οικονομολόγο - πρώην πρόεδρο ΟΠΕ, τον κ. Γιώργο Τσούκα, γενικό διευθυντή του υπουργείου Ανάπτυξης, τον κ. Χρήστο Γκόρτσο γενικό γραμματέα της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, τον κ. Θανάση Κουλούσιο εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, τον κ. Σπύρο Κατσαντώνη, εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομίας - Οικονομικών και τον κ. Ιωσήφ Ρουσανίδη εκπρόσωπο της ΓΣΕΒΕ.