You are here

Τραπεζίτες: Πτώση επιτοκίων και αύξηση δανείων 10% το 2009

17/12/2008 10:32
Ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των πιστώσεων κατά 10% μέσα στο 2009 αλλά και περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων

Στην «κακή» ψυχολογία της αγοράς που φέρνει κάμψη στη ζήτηση αλλά και στην κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, που είναι θωρακισμένες απέναντι στην κρίση αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλας, στο γενικό συμβούλιο του ΣΕΒ, που συνεδρίασε αργά χθες το απόγευμα.

Τη συζήτηση συντόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ Ν. Καραμούζης.

Μέλη του Συνδέσμου έθεσαν στο τραπέζι την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης του πακέτου των 28 δις. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά παράλληλα με την εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα «ασφυξίας» στην αγορά.

Ο πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο απέναντι στη διεθνή οικονομική κρίση, χάρη στην υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και στην καλή ποιότητα των σταθμισμένων στοιχείων του ενεργητικού του.

Μέλη του ΣΕΒ ανέφεραν ότι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των πιστώσεων κατά 10% μέσα στο 2009 αλλά και περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων.

Για τη διεθνή κρίση δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος και το βάθος της, άφησε όμως μία εντύπωση συγκρατημένης αισιοδοξίας, καθώς η διεθνής κοινότητα χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής, όπως μείωση των επιτοκίων, ενίσχυση της ρευστότητας και αύξηση των δημόσιων δαπανών και επενδύσεων, για να ενισχυθεί η ζήτηση.

Η ψυχολογία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη λειτουργία της αγοράς και στην οικονομία, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε εξέλιξη μια χρηματοπιστωτική κρίση.

Στη σημασία της ψυχολογίας στην λειτουργία της αγοράς αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας σε ανοιχτή συζήτηση για τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που συνδιοργάνωσαν χθες ο ΣΕΛΠΕ σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ και το ΜΒΑ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας.


ΕΒΕΑ
Την ίδια στιγμή, ο επιχειρηματικός κόσμος εκτιμά ότι στο κακό κλίμα της αγοράς που προκαλεί η χρηματοπιστωτική κρίση θα πρέπει να υπολογιστεί απώλεια τζίρου -εξαιτίας των πρόσφατων επεισοδίων- στις εμπορικές επιχειρήσεις όλης της χώρας που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έδωσαν τη «χαριστική βολή» στον εμπορικό κόσμο της χώρας.

Ο κ. Μίχαλος σχολίασε ότι «για μια ακόμη φορά και στη χειρότερη δυνατή στιγμή, η αγορά και οι επιχειρήσεις της Αθήνας πληρώνουν ακριβά την ασυδοσία των «γνωστών - αγνώστων», αυτών που βρήκαν ξανά την ευκαιρία να προκαλέσουν χάος και καταστροφές, με άλλοθι την άδικη δολοφονία ενός παιδιού».


Μέτρα

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ο επιχειρηματικός κόσμος απαιτεί από τον πολιτικό κόσμο της χώρας να πάρει μια ξεκάθαρη θέση κατά της τυφλής βίας, ενώ κάλεσε όλα τα κόμματα, πέρα από σκοπιμότητες και εντυπώσεις, να συνεργαστούν και να ασχοληθούν σοβαρά με τα προβλήματα του τόπου και της οικονομίας δεδομένου όπως είπε ότι «έρχονται δύσκολες μέρες για τον επιχειρηματικό κόσμο και μάλιστα για τους μικρομεσαίους».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Α. Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι « η χώρα βρίσκεται προ των πυλών χρεοκοπίας: Οικονομικής, θεσμικής αλλά και αξιών. Ο πρωθυπουργός μοιάζει αμέτοχος και ανήμπορος. Ως εκ τούτου, το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί άμεσα να χειριστεί την κατάσταση».

Σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου «είναι πια αναγκαίο να βγάλουμε όλοι την κουκούλα της υποκρισίας, της αναβλητικότητας, και των ωραιοποιήσεων, καθώς και της μεταφοράς ευθυνών που δυστυχώς κάποια στιγμή τη φορέσαμε όλοι: Το πολιτικό σύστημα, οι οικονομικοί παράγοντες, οι κοινωνικοί φορείς αλλά και η πλειοψηφία των πολιτών».