You are here

«Τρέχουν» για την κεφαλαιακή ενίσχυση οι μικρές τράπεζες

14/05/2013 08:16
Από τις μη συστημικές η Τράπεζα Αττικής προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου αναζητώντας κεφάλαια από ιδιώτες, καθώς ο βασικός, της μέτοχος το ΤΣΜΕΔΕ προτίθεται να καλύψει το 50% των κεφαλαιακών της αναγκών, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Καθώς έληξε την περασμένη Παρασκευή η προθεσμία που δόθηκε στις μη συστημικές τράπεζες να δηλώσουν στην ΤτΕ αν μπορούν να συγκεντρώσουν ή όχι τα απαραίτητα κεφάλαια από ιδιώτες μετόχους ή οποιαδήποτε άλλο σχέδιό τους, οι εξελίξεις άρχισαν να τρέχουν και για τις τράπεζες αυτές. Ο κύκλος των εξελίξεων για τις μικρές τράπεζες ξεκίνησε με τη FBB η οποία μετά τον διαχωρισμό της σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, -εκφράστηκε η αδυναμία των βασικών μετόχων να ανακεφαλαιοποιήσουν την τράπεζα- το καλό κομμάτι οδηγήθηκε στην Εθνική Τράπεζα το ξημέρωμα του Σαββάτου, ενώ από χθες τα 19 καταστήματα της FBB λειτουργούν υπό την εποπτεία της Εθνικής Τράπεζας.

Η Τράπεζα Αττικής από τις μη συστημικές προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου αναζητώντας κεφάλαια από ιδιώτες, καθώς ο βασικός της μέτοχος το ΤΣΜΕΔΕ προτίθεται να καλύψει το 50% των κεφαλαιακών της αναγκών οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Το θέμα της Probank θα κριθεί τον προσεχή μήνα καθώς στην τράπεζα καθορίστηκε επίπτροπoς ο κ. Φρονίστας. Σε ανακοίνωση της τράπεζας ξεκαθαρίζεται πως δεν τίθεται κανένα θέμα όσον αφορά την ομαλή λειτουργία της Probank, ενώ οι καταθέσεις της είναι πλήρως διασφαλισμένες.

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

H τράπεζα φαίνεται να αναζητεί περίπου 130 εκατ. ευρώ επιπλέον για την ανακεφαλαιοποίησή της. Ο επίτροπος θα φροντίσει ώστε η διοίκηση της ProBank να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της PROBANK είναι διασφαλισμένες στο ακέραιο και οι εργασίες της τράπεζας συνεχίζονται απρόσκοπτα.

Το θέμα των συνεταιριστικών τραπεζών και της Πανελλήνιας Τράπεζας που λειτουργεί ως θεματοφύλακάς τους είναι ένα ζήτημα που ακόμη δεν έχει λυθεί. Καθώς όμως το ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση αυτή είναι σχετικά υψηλό (περί τα 80 εκατ. ευρώ) θεωρείται μάλλον δύσκολο να βρεθεί από τους συνεταιριστές. Οι εξελίξεις θα αρχίσουν να τρέχουν γύρω από τον τομέα των μικρών τραπεζών αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των μεγάλων τραπεζών. H Eurobank, πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη από το ΤΧΣ εκτιμάται ότι θα παίξει και αυτή ενεργό ρόλο στην απορρόφηση μη συστημικών τραπεζών.