You are here

Τρεις πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα της πανδημίας

21/01/2021 09:29

Σε διπλό επίπεδο κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της. Αφενός, με φόντο τον μαζικό εμβολιασμό και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, αναζητά να μπει τέλος στον μακρύ εφιάλτη του τελευταίου χρόνου χωρίς νέα, σοβαρά απρόοπτα και αφετέρου σχεδιάζει την επόμενη μέρα που εκ των πραγμάτων προμηνύεται πολύ δύσκολη.

Στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύει να αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών, κάποιες από αυτές μαζί με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, που προωθούνται στις Βρυξέλλες με σκοπό την κοινή δράση για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών της Γηραιάς Ηπείρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την εποχή μετά τη λήξη των έκτακτων οικονομικών μέτρων με τα οποία ενισχύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τους πληγέντες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανεβάσει ψηλά στην ρητορική του, ιδίως στις διεθνείς επαφές του, ένα πλέγμα δράσεων, με τις οποίες θεωρεί ότι όλες οι χώρες -προφανώς και η Ελλάδα- θα πάρουν βαθιά οικονομική ανάσα:

  1. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα για τον προσεχή Μάιο η πορτογαλική προεδρία της Ε.Ε. προετοιμάζει έκτακτη Σύνοδο στο Πόρτο για κοινωνικά θέματα. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να συζητηθούν προτάσεις για το πώς αυτή η ιδέα, η οποία ήδη εφαρμόζεται σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να αποκτήσει και ένα ενιαίο ευρωπαϊκό αποτύπωμα.
  2. Την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πλαισίου στήριξης για τις «γονατισμένες» από την κρίση επιχειρήσεις,
  3. Τις πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης εμπροσθοβαρώς, με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλη να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις ευρωπαϊκές αρχές, προκειμένου να «τρέξουν» πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει προαναγγείλει τροπολογία με την οποία θα μπορούν να ξεκινήσουν τα πρώτα έργα από το Ταμείο, με στόχο δαπάνη 2,1 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, όση είναι και η προκαταβολή που αναμένει η Ελλάδα από την Ε.Ε. Η εν λόγω  τροπολογία θα ορίσει ότι μπορεί να ξεκινήσει μία επένδυση ή ένα πρόγραμμα χωρίς ακόμα να έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά στο εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. 

Ενιαίο σύστημα

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου -ανάμεσα στα άλλα- θα θέσει την καθιέρωση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

«Ξέρω ότι με τη θέση μου αυτή συμφωνούν ήδη και πολλοί συνάδελφοί μου και εύχομαι ότι σύντομα θα μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης», τόνισε χθες ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν πρόκειται για κάποιον περιορισμό, αλλά αντίθετα για απαλλαγή από περιορισμούς που εκ των πραγμάτων ο COVID θέτει σήμερα στις μετακινήσεις των ευρωπαίων.  Κάτι που αφορά, βέβαια, και τον τουρισμό και την οικονομία μας».

Παράλληλα, θα εισηγηθεί και την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς δύο ακόμα κατευθύνσεις: Την άμεση έγκριση εμβολίων τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης με πρώτο το εμβόλιο της AstraZeneca και την πίεση στη Pfizer ώστε να είναι απολύτως συνεπής στα χρονοδιαγράμματα για τα οποία έχει δεσμευτεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων το πρώτο τρίμηνο του 2021. Και τα δύο, υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης, «θα σημαίνουν περισσότερα εμβόλια και γρηγορότερο τέλος της πανδημίας στην Ευρώπη».  

Πηγή: Euro2day