You are here

Τροποποιούνται 49 διατάξεις του ελληνικού Συντάγματος

15/03/2019 07:31

Συνολικά 49 άρθρα έλαβαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή την απαραίτητη πλειοψηφία, ώστε να θεωρηθούν αναθεωρητέα στην επόμενη Βουλή.

Δεκαέξι από αυτά έλαβαν τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους, συγκεντρώνοντας ευρύτατη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα η Αναθεωρητική Βουλή που θα εκλεγεί μετά τις επόμενες εκλογές να χρειάζεται απλή πλειοψηφία 151 θετικών ψήφων, προκειμένου να τα αναθεωρήσει.  Άλλα 33 θα χρειαστούν ευρύτερη πλειοψηφία τουλάχιστον 180 θετικών ψήφων.

Συγκεκριμένα, 224 θετικές ψήφους έλαβε η πρόταση για αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. 

Η πρόταση για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας καθαρά στα βουλευτικά καθήκοντα έλαβε 237 θετικές ψήφους και 34 αρνητικές. 

Η πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 3 για τις σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία έλαβε μεγαλύτερη πλειοψηφία από την οριακή πλειοψηφία της πρώτης ψηφοφορίας. Η πρόταση για την καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους έλαβε 156 θετικές ψήφους, 101 αρνητικές, ενώ 15 βουλευτές δήλωσαν παρόντες.

Τέλος, 255 θετικές ψήφους έλαβε η πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των Υπουργών.

ΚΥΠΕ