You are here

Τσίπρας: Η Ελλάδα έχει την αυτοπεποίθηση μιας αναβαθμισμένης παρουσίας στην περιοχή

16/04/2019 06:53

Τις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας και Κύπρου με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ως κρίσιμη στρατηγική εξωτερικής πολιτικής που αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας στην περιοχή, ανέδειξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ερωτηθείς αν η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, με αφορμή την παραγγελία των S-400 από τη Ρωσία, ανησυχεί την Ελλάδα, ως προς το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες εξελίξεις δημιουργούν μεν ανησυχία, ωστόσο η Ελλάδα εμφορείται πλέον από ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης σε σχέση με τον ρόλο της στην περιοχή.

«Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα με τη στρατηγική της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής έχει στήσει μαζί με την Κύπρο τριμερείς μορφές συνεργασίας με πολύ κρίσιμες δυνάμεις στην περιοχή», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η απομάκρυνση της Τουρκίας από τον «ευρωπαϊκό δρόμο» αποτελεί μια ανησυχητική εξέλιξη, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «δεν επιθυμεί έναν αποσταθεροποιημένο γείτονα, αλλά έναν γείτονα με πολιτική σταθερότητα».

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία όσον αφορά την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού αλλά και των διαφορών στον Αιγαίο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία, εμμένοντας στην ανάγκη του διαλόγου και της συνεννόησης.

«Ούτε απειλούμε, ούτε απειλούμαστε», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας ως ιδιαίτερα θετικό το διακομματικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο εμπεριέχει, μεταξύ άλλων, προβλέψεις για την καταγραφή των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα εκτός από παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, είναι και ένας νέος ενεργειακός κόμβος, κάνοντας ειδική μνεία στη στρατηγική σημασία του EastMed.

Ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν μέτρησε τον κίνδυνο του πολιτικού κόστους όταν του δόθηκε η ευκαιρία να επιλύσει μια χρόνια διαφορά που δημιουργούσε αρνητικές παρενέργειες για τη χώρα.

«Η συμφωνία πέτυχε το βέλτιστο δυνατό υπό τις δεδομένες συνθήκες για την χώρα μας. Μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού με ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων ζούσε σε μια συλλογική ψευδαίσθηση. Κανείς δεν μιλούσε για πΓΔΜ αλλά για Σκόπια και Σκοπιανούς, τους αποκαλούσαμε με το όνομα της πρωτεύουσας του κράτους τους. Εμείς εφαρμόσαμε την εθνική γραμμή που υπήρχε από το 2004», ανέφερε ο ίδιος.

Αναφορικά με το πεδίο της εσωτερικής πολιτικής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί διεξαγωγής εθνικών εκλογών μαζί με τις Ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Οι εκλογές θα έρθουν στην εξάντληση της τετραετίας», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή εκ μέρους του, καθώς η ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας σηματοδοτεί, σύμφωνα με τον ίδιο, «απτή απόδειξη της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα».

Στο επίπεδο της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι το επόμενο διάστημα θα συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο τα επόμενα βήματα για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό των βημάτων πριν από τις εκλογές αναφορικά με τη διαχείριση των πλεονασμάτων που υπάρχουν. Υποστήριξε, επίσης, ότι «δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ». «Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα ολόκληρο σχέδιο. Όπως οι συντάξεις δεν μειώθηκαν, σας λέω και τώρα πως όσο η χώρα συνεχίζει σε αυτή την τροχιά που εμείς την θέσαμε, δεν θα βιώσει νέες πολιτικές λιτότητας», ανέφερε επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Αναφορικά με την «πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ», ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, «τη δεύτερη πιο σημαντική μετά την έξοδο από τα προγράμματα τον Αύγουστο του 2018», όπως τη χαρακτήρισε.

ΚΥΠΕ