You are here

Τσίπρας: Η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν έχει τόλμη και συνοχή

14/12/2018 16:11

Είχαμε μια πολύ δύσκολη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής για κορυφαία θέματα, τόνισε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης. Θύμισε ότι συζητήθηκε ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ, η ευρωζώνη, το Brexit και ένα κοινό πλαίσιο ασύλου.

«Δυστυχώς σε όλα τα θέματα ουσιαστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν έχει την τόλμη ή τη συνοχή προκειμένου να πάρει καίριες αποφάσεις στα ζητήματα που την απασχολούν».

Εκτίμησε ότι στα περισσότερα κρίσιμα ζητήματα (εκτός του Brexit που θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις στο βρετανικό κοινοβούλιο) υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι αποφάσεις να μετατεθούν στις καλένδες ή μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Σημείωσε ότι για κάποιους είναι σκοπιμότητα. Για τις δυνάμεις που επενδύουν στη λογική της λιγότερης Ευρώπης. Θεωρούν ότι θα έχουν ενισχυμένες θέσεις μετά τις ευρωεκλογές. «Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί αυτοί που θέλουν ή λένε ότι αντιμάχονται τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις φαίνονται τόσο άτολμοι να πάρουν αποφάσεις». Όπως είπε με την στάση αυτή ρίχνουν νερό στο μύλο του ευρωσκεπτικισμού.

Σε ότι αφορά τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ δήλωσε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος των πολιτικών συνοχής ή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

«Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε την εφευρετικότητα να βρούμε πόρους χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες, ενδεχομένως με το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών επιβαρύνοντας τις μεγάλες πολυεθνικές ή με τη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου. Ατολμία, όμως,», συνέχισε δηλώνοντας ότι προτείνεται μείωση 10% στα κονδύλια συνοχής και 15% σε αυτά για τους αγρότες.

«Επεσήμανα ότι αυτό είναι τραγικό λάθος, ειδικά σε μια περίοδο που η Ευρώπη εξέρχεται της κρίσης και δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένο ότι οι συνέπειες της κρίσης θα μείνουν αναπάντητες».

Η Ελλάδα υπέστη μια μεγάλη αδικία στον προηγούμενο επταετή προϋπολογισμό, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ίσως λόγο ενοχής γιατί χάθηκε το 25% του ΑΕΠ δέχτηκε ο υπολογισμός να μην γίνει με βάση το μειωμένο ΑΕΠ αλλά το προηγούμενο της περιόδου 2007-9.
Βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας αδικίας την οποία ξεκαθάρισα ότι δεν θα δεχτούμε. Με την ανακατανομή χώρες όπως η Ελλάδα που αντιμετώπισαν κρίση κινδυνεύουν να χάσουν πόρους και άλλες που δεν είχαν προβλήματα να ωφεληθούν. «Αυτή την αδικία δεν πρόκειται να την δεχτούμε».

Σε ότι αφορά το Brexit σημείωσε ότι οι 27 στις Βρυξέλες δεν μπορούν να λύσουν το πολιτικό αδιέξοδο στη Βρετανία. Εκφράστηκε ωστόσο η διάθεση να γίνουν διευκρινήσεις επί της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί. «Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε το νομικό πλαίσιο της συμφωνίας».

Για το νέο σύστημα ασύλου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κάποιες δυνάμεις επιθυμούν να μεταθέσουν τη συζήτηση για μετά τις ευρωεκλογές και αυτό κρύβει σκοπιμότητα. Όπως είπε θα θέσει το θέμα και στο τέλος Γενάρη που προγραμματίζεται Σύνοδο του Νότου.

Η καταγγελία Μητσοτάκη

Αναφορικά με την δήλωση του αρχηγού της ΝΔ περί συναλλαγής στο Σκοπιανό και τη διάσωση των συντάξεων, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «όλοι είναι ενήμεροι και ξέρουν πολύ καλά τι συμβαίνει στην Ελλάδα και την υποκρισία κάποιων πολιτικών δυνάμεων. «Δεν χρειάστηκε πολύ προσπάθεια για να πείσω κανέναν γιατί όλοι βλέπουν και κρίνουν τις θέσεις και τη στάση πολιτικών προσώπων και πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα».

Πηγή: Euro2day