You are here

Τσίπρας: Πήραμε «καθαρή απόφαση» για το Brexit

22/03/2019 17:03

Για το Brexit πήραμε μια «καθαρή απόφαση», με βάση τα δεδομένα σε σχέση με τους νομικούς περιορισμούς που έχει η ΕΕ, καθώς είναι σαφές πως η Βρετανία δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερη παράταση για την οριστική συμφωνία πέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές, δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

«Δεν θα μπορούσαμε να διακινδυνεύσουμε τη νομιμότητα των ευρωπαϊκών εκλογών», συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι η 22α Μαΐου, που είναι μία ημέρα πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία, αποτελεί ορόσημο για τη χώρα. Το ίδιο ισχύει και για τη 12η Απριλίου, ημερομηνία έως την οποία θα πρέπει να αποφασίσει η Βρετανία αν θα μετάσχει στις ευρωεκλογές.

«Η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Βρετανία στην απόφαση για έξοδο από την ΕΕ αναδεικνύει το ότι καμία λύση εθνικής περιχαράκωσης δεν είναι εύκολη ή γόνιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Εξαιρετικά δύσκολος αυτός ο δρόμος και για τη Βρετανία και για την ΕΕ, και αυτό πρέπει να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο δύσκολος δρόμος που μπορεί να έχει προοπτική είναι μέσα από το πλαίσιο της ΕΕ και την προσπάθεια να δοθούν προοδευτικές λύσεις εντός αυτού».

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι η λογική της δημιουργίας «περίκλειστων φρουρίων» δεν οδηγεί πουθενά. Και στο Brexit βλέπουμε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι. Αυτός της προσπάθειας να βρεθούν δύσκολες συλλογικές λύσεις και το πρόσωπο της συντηρητικής Ευρώπης που οδηγεί σε αδιέξοδα.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ευρώπης - Κίνας, που επίσης συζητήθηκαν, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο, ειδικά σε ό,τι αφορά τη συνδεσιμότητα με το λιμάνι του Πειραιά.

«Η Ελλάδα, μέσα σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται, έχει καταφέρει τα τελευταία τέσσερα χρόνια να γίνει μια χώρα που έχει αναβαθμίσει το κύρος και τον ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις», σημείωσε επικαλούμενος τις τριμερείς συνεργασίες, τον αγωγό Eastmed, τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τις οικονομικές επιδόσεις.

«Η Ελλάδα είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας και θα παραμείνει», κατέληξε.

Πηγή: Euro2day