You are here

Τσίπρας στο ΝΑΤΟ: Ζητά επίλυση διεθνών διαφορών και προώθηση παγκόσμιας ειρήνης

12/07/2018 08:08

"Οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την επίλυση διεθνών διαφορών και τη προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας", ανέφερε στην παρέμβαση του στο δείπνο εργασίας της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει κάθε προσπάθεια προς αυτή τη κατεύθυνση, και θεωρεί θετικές τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα για συμφωνία αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου και για διάλογο με τη Ρωσία.

Ο `Ελληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι "μόνο στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να προωθήσουμε την αποπυρηνικοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο και τον έλεγχο των συμβατικών εξοπλισμών, μία νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας με τη Ρωσία, αλλά και αποτελεσματική επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων". Ανέφερε ότι "δεν μιλάμε εκ του ασφαλούς" καθώς "και εμείς αντιμετωπίσαμε δυσκολίες σήμερα που αφορούν παρέμβαση στα εσωτερικά μας, ενώ θεωρούμε απαραίτητη την εφαρμογή της Συμφωνίας Μινσκ από όλους".

Επεσήμανε ότι η θέση της Ελλάδας υπέρ της εντατικοποίησης του διαλόγου με τη Ρωσία και της αναβάθμισης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, "είναι και θα παραμείνει σταθερή".

Δήλωσε ότι "ήρθε η ώρα για γενναίες αποφάσεις σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο που θα εξασφαλίσουν την ειρήνη, σταθερότητα και πρόοδο".

"Η Ελλάδα είναι μία χώρα που παρά τις τεράστιες δυσκολίες, αγωνίζεται  για την επίλυση των διαφορών και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της", σημείωσε ο Πρωθυπουργός, "με τη διατήρηση του διαλόγου με την Τουρκία, παρ’όλες τις δυσκολίες, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την επίλυση του ονοματολογικού και στηρίζει ενεργά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων".

"Το ΝΑΤΟ μπορεί να προχωρήσει μόνο στη βάση αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των μελών του και αυτό σημαίνει σεβασμό του διεθνούς δικαίου και δίκαιη κατανομή βαρών", είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι "ούτε εκεί μιλάμε εκ τους ασφαλούς, καθώς παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς είμαστε από τους λίγους που τηρούμε τις δεσμεύσεις μας στο ΝΑΤΟ".

ΚΥΠΕ