You are here

Τσίπρας: Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας Πρεσπών

17/10/2018 16:48

Ως ένδειξη της αποφασιστικότητάς του για την επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, χαρακτήρισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την απόφασή του να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη του Υπουργείου Εξωτερικών, μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, την οποία έκανε δεκτή.

Σε δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «αποφάσισα να αναλάβω την ευθύνη του Υπουργείου Εξωτερικών, δίνοντας το μήνυμα ότι η επιλογή μου αυτή σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών».

Τόνισε επιπλέον ότι η συγκεκριμένη απόφαση εκφράζει και τη βούλησή του να μην ανεχτεί «από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και από κανέναν, συνειδητά ή ασυνείδητα, να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την οριστική έξοδο από τα μνημόνια».

Παράλληλα, σημείωσε ότι στέλνει μήνυμα ενθάρρυνσης προς την πΓΔΜ αναφορικά με τις διαδικασίες συνταγματικής αναθεώρησης, που προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, «να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα διότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την ένταξη της γειτονικής χώρας σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό, με συνταγματική ονομασία που θα λέγεται "Δημοκρατία της Μακεδονίας"».