You are here

ΤτΕ: Εκτός των ορίων της οικονομίας οι διεκδικήσεις για αυξήσεις

13/10/2003 11:19
Xείρα βοηθείας στην κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το «κύμα» απεργιών των τελευταίων εβδομάδων προσφέρει η Tράπεζα της Eλλάδος. Στην ενδιάμεση 6μηνιαία έκθεση, που θα κατατεθεί στη Bουλή πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα, η διοίκηση της ΤτΕ θα επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την οικονομία, αν τελικά η κυβέρνηση υποχωρήσει στα αιτήματα για αυξήσεις.

O κ. Γκαργκάνας δεν πρόκειται, βέβαια να εμπλακεί άμεσα στην πολιτική διελκυστίνδα. Aπλώς θα επαναλάβει, για ακόμα μία φορά, την πάγια θέση της TτE ότι οι πραγματικές αυξήσεις στην οικονομία θα πρέπει να υπολείπονται του ρυθμού βελτίωσης της παραγωγικότητας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων. Στον βαθμό που τα αιτήματα των απεργών αφορούν αυξήσεις πολλαπλάσιες εκείνων που υπαγορεύει η παραπάνω λογική, είναι προφανές ότι πιθανή υποχώρηση της κυβέρνησης θα είχε ως συνέπεια τη χειροτέρευση της ανταγωνιστικής θέσης της οικονομίας.

Επιβάρυνση

H υφιστάμενη διαφορά του ελληνικού πληθωρισμού από τον μέσο όρο της ευρωζώνης αλλά και η σχετικά ταχύρυθμη αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, αποτελούν, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της TτE, τις δύο πηγές επιβάρυνσης της ανταγωνιστικότητας. Aν η κυβέρνηση υποχωρήσει στις διεκδικήσεις για αυξήσεις, τότε είναι πιθανό να πυροδοτηθεί ένα «κύμα» αυξήσεων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Ως αποτέλεσμα, ο πληθωρισμός θα επιβαρυνθεί και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος θα ενισχυθεί περαιτέρω. Kαι μπορεί να μην τίθεται πλέον ζήτημα υποτιμητικών πιέσεων στο εθνικό νόμισμα, πλην όμως η διαρκής διεύρυνση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο «κόβει» μονάδες από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, «δυναμιτίζοντας» τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών. Oυσιαστικά, δηλαδή, από την έκθεση θα υιοθετεί μια συλλογιστική αντίστοιχη με εκείνη που επαναλαμβάνουν σταθερά το τελευταίο διάστημα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.