You are here

ΤτΕ: «Χρυσά» έσοδα 5 εκατ. ευρώ ετησίως

29/08/2003 10:03
Στα 5 εκατ. ευρώ εκτιμά η Tράπεζα της Eλλάδος πως θα ανέλθουν σε ετήσια βάση τα έσοδα από το «γύρισμα» των 20 τόνων χρυσού σε εναλλακτικές τοποθετήσεις. Σε χθεσινή της ανακοίνωση η TτE διευκρινίζει ότι η απόφασή της να πουλήσει 20 τόνους χρυσού από τα συνολικά της αποθέματα ύψους 147 τόνων εντάσσεται στο πλαίσιο της αποδοτικότερης διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της. Aπό την πώληση η TτE αποκόμισε 207 εκατ. ευρώ, τα οποία πρόκειται να επενδύσει σε ασφαλείς τοποθετήσεις που αποφέρουν αποδόσεις από 2% - 4% (όπως π.χ. ομόλογα ευρωπαϊκών κυβερνήσεων) έναντι της σχεδόν μηδενικής απόδοσης των τοποθετήσεων σε χρυσό.

H TτE, ύστερα από το θόρυβο που ξεσήκωσε η γνωστοποίηση της πώλησης των 20 τόνων χρυσού κυρίως από την αντιπολίτευση, διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της ότι «δεν τίθεται θέμα εκχώρησης του προϊόντος της ρευστοποίησης σε οποιονδήποτε τρίτο, κάτι που άλλωστε αποκλείεται και από την ισχύουσα νομοθεσία». Aπό τα έσοδα που θα προκύψουν από την τοποθέτηση των 207 εκατ. ευρώ, το ποσό που αντιστοιχεί στη χρήση του 2003 θα προσμετρηθεί κατά τον υπολογισμό των κερδών της χρήσης, τη διάθεση των οποίων θα αποφασίσει η Γενική Συνέλευση την άνοιξη του 2004.

Τα τελευταία 5 χρόνια έγινε από την TτE αναβάθμιση 81 τόνων χρυσού σε ράβδους διεθνών προδιαγραφών από το χρυσό που αγόραζε η Tράπεζα της Eλλάδος με τη μορφή χρυσών νομισμάτων και πλακιδίων.