You are here

ΤτΕ: Προβληματισμός για τις μικρές τράπεζες

30/09/2008 09:09
Προβληματισμός επικρατεί στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και σε τραπεζικούς κύκλους για τη βιωσιμότητα των μικρών ελληνικών τραπεζών, καθώς το πλήγμα της ρευστότητας τις καθιστά ευάλωτες, ωστόσο όλοι συνιστούν ψυχραιμία καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και διαθέτει δικλίδες ασφαλείας.

Με δεδομένο, όμως, ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και πονηροί, όπως τονίζουν από την ΤτΕ, τα προβλήματα ρευστότητας ορισμένων από τις μικρές τράπεζες δεν πρέπει να προκαλούν πανικό, καθώς το σύστημα είναι υγιές, δεν είναι εκτεθειμένο σε προϊόντα υψηλού ρίσκου και οποιαδήποτε ενδεχόμενη δυσκολία μικρής τράπεζας δεν θα έχει αντίκτυπο στο πελατειακό κοινό μιας και θα αντιμετωπισθεί άμεσα.

Η δυσκολία των μικρών του κλάδου έγκειται στην αδυναμία τους να δανεισθούν υπό τις παρούσες συνθήκες της διατραπεζικής αγοράς, με αποτέλεσμα να έχουν μπει στη διαδικασία της καθημερινής διαχείρισης, χωρίς μακροχρόνιο ορίζοντα.

Το πρόβλημα παίρνει μικρότερες διαστάσεις, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, καθώς την πλειονότητα των μικρών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αποτελούν θυγατρικές ξένων τραπεζικών ομίλων.

Ανησυχία

Υπάρχουν, ωστόσο, και ορισμένες μικρές ελληνικές τράπεζες οι οποίες έχουν ήδη δεχθεί χτύπημα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και τα δύο πρώτα τρίμηνα της τρέχουσας οικονομικής χρήσης κατέγραψαν ζημίες? γεγονός που προκαλεί ανησυχία για το εννεάμηνο και το έτος.

Η υπόθεση της Lehman και συγκεκριμένα τα κεφάλαια που τοποθέτησαν οι Έλληνες μικροί και μεσαίοι επενδυτές στα προϊόντα της αμερικανικής τράπεζας, σε συνδυασμό με τη διασπορά φημών που πλήττει την ελληνική αγορά τις τελευταίες ημέρες, οδήγησαν σε συμπεριφορές πανικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας αλλά και τις τελευταίες ώρες υπήρξαν καταθέτες οι οποίοι υπό το άγχος και την πίεση της κατάστασης μετέφεραν τις καταθέσεις τους από μικρές τράπεζες στον όμιλο της Εθνικής, για λόγους ασφάλειας.
Τραπεζίτες τονίζουν ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, σαφώς το πρόβλημα εξεύρεσης ρευστότητας είναι υπαρκτό, ωστόσο δεν χρειάζεται πανικός, καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές».

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα προβλήματα όσον αφορά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των μικρών τραπεζών έχουν ξεκινήσει λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία από την πλευρά της τα διόγκωσε.