You are here

ΤτΕ: Σχεδόν αμετάβλητο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Μάιο

18/07/2003 12:00
Σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το Μάϊο σε μηνιαία βάση, διαμορφούμενο στα 738 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ.

Το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2003 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 605 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκε σε 5.069 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, στην κατηγορία των αμέσων επενδύσεων παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 333 εκατ. ευρώ, η οποία συνδέεται κυρίως με την μείωση (κατά 272 εκατ. ευρώ.) της συμμετοχής της TELENOR στο μετοχικό κεφάλαιο της COSMOTE.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου παρατηρήθηκε συνολικά καθαρή εισροή ύψους 3.458 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά κυρίως επενδύσεις μη κατοίκων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Τέλος, όσον αφορά στις λοιπές επενδύσεις, παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 2.133 εκατ. ευρώ, η οποία συνδέεται κυρίως με την αύξηση των καταθέσεων και των τοποθετήσεων σε repos στο εξωτερικό από κατοίκους (εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα και θεσμικούς επενδυτές), καθώς και την μείωση των καταθέσεων και των τοποθετήσεων σε repos από μη κατοίκους και την αποπληρωμή δανείων από τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.