You are here

Τζανακόπουλος: Η συμφωνία με πΓΔΜ διπλωματική νίκη και πολιτική επιτυχία της κυβέρνησης

13/06/2018 13:51

Διπλωματική νίκη και πολιτική επιτυχία της κυβέρνησης, η οποία διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας, χαρακτήρισε ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τη συμφωνία για το ονοματολογικό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην ΕΡΤ1.

«Είμαι πεπεισμένος ότι με την πάροδο του χρόνου ακόμα και αυτοί που διαφωνούν ή εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους θα κατανοήσουν ότι επρόκειτο για έναν αναγκαίο πολιτικό και διπλωματικό συμβιβασμό, ο οποίος παρά το γεγονός ότι είναι συμβιβασμός κατοχυρώνει και διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα της χώρας μας και τη δυνατότητά της να ορίζεται από τη δική της ξεχωριστή ιστορία. Έχω τη γνώμη ότι χθες κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων», είπε.

Ασκώντας κριτική στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση μομφής», εκτιμώντας, παράλληλα, ότι μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε για τη ΝΔ και τον επικεφαλής της «άλλη μία μνημειώδη κοινοβουλευτική ήττα».

«Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν ex oficio την αρμοδιότητα να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ, όντας «όμηρος» της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του, αποφεύγει να πάρει πολιτική θέση και να ασκήσει πολιτική κριτική επί της ουσίας της συμφωνίας για το ονοματολογικό.

Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη ότι ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών δεν έχουν εξουσιοδότηση να υπογράψουν τη συμφωνία είναι αβάσιμο συνταγματικά και νομικά. «Ο κ. Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή αντί να μας πει ποια είναι η πολιτική θέση της ΝΔ επί της συμφωνίας, αντί να μιλήσει επί της διπλωματικής αυτής επιτυχίας και της πολιτικής επιτυχίας της κυβέρνησης, προσπαθεί να διαδικασιολογήσει», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υπουργός Επικρατείας.