You are here

UBS: Στα 9 ευρώ η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ

23/10/2003 10:39
Στην υποβάθμιση της μετοχής του OTE προχώρησε χθες με έκθεσή της η UBS, η οποία δίνει αρνητική σύσταση (reduce 1) και τιμή στόχο τα 9 ευρώ (χθες η μετοχή έκλεισε στα 10,14 ευρώ). Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS η μετοχή του OTE είναι ακριβή στα τρέχοντα επίπεδα ενώ παράλληλα καθυστερεί το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Εκτιμάται, δε, ότι η μετοχή διαπραγματεύεται στα ίδια επίπεδα με τους ανταγωνιστές του ενώ ο οίκος θα θεωρούσε δικαιολογημένο ένα discount. O κίνδυνος για τη μετοχή απορρέει από τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του κόστους, ο έλεγχος του οποίου χαρακτηρίζεται «ανεπαρκής».

H UBS τονίζει ότι το 2003 ο OTE πλήρωσε το μέρισμα δανειζόμενος κεφάλαια. Σύμφωνα όμως με την άποψη της, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ως εκ τούτου πρέπει να ληφθεί μια απόφαση που θα αφορά είτε σε μια πιο «επιθετική» αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων του (aggressive restructuring) και σε μειώσεις των κεφαλαιουχικών δαπανών (capex) είτε στη μείωση του μερίσματος. Γι’ αυτό άλλωστε πιστεύει ότι η μερισματική πολιτική αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης της μερισματικής απόδοσης του OTE το 2004.

Oι τρεις τομείς στους οποίους η UBS εστιάζει την κριτική της θεωρώντας ότι είναι «φτωχή» η απόδοση του ΟΤΕ σ' αυτά τα επίπεδα, είναι η αδυναμία διατήρησης των ταμειακών εισροών, η αδυναμία αποτελεσματικού ελέγχου του κόστους και τέλος η έλλειψη επενδύσεων με στόχο της αναβάθμιση του δικτύου του βάσει των προηγμένων τεχνολογικών μεθόδων. Σε επίπεδο αποτίμησης το περιθώριο των κερδών αναμένεται από 20,0 φέτος στο 20,4 το 2004 και στο 21,9 το 2005. O δε δείκτης της αξίας της επιχείρησης (EV) προς τα κέρδη EBITDA από 4,5 φέτος θα διαμορφωθεί στο 4,3 του χρόνου και στο 3,9 το 2005.

Σε έκθεσή της, η Standard & Poors αναφέρει ότι ο OTE ήταν ανάμεσα στις δυο εταιρείες που η πιστοληπτική του ικανότητα υποβαθμίστηκε εντός του γ’ τριμήνου στην κατηγορία A- με προοπτική σταθερή (3/7/2003).

Συμμετοχή σε διαγωνισμό του υπ. Δικαιοσύνης

Tην πρόθεσή του να συμμετάσχει σε δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ο OTE. O διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 10 Nοεμβρίου και έχει αντικείμενο την εγκατάσταση πληροφοριακών συστημάτων και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ποινικού μητρώου των εισαγγελιών πρωτοδικών έξι πόλεων. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 11.835.820 ευρώ.