You are here

Unicredit: Η Ελλάδα θα εμφανίσει ανάπτυξη 1,4% το 2023

30/03/2023 12:23

Η Ελλάδα θα εμφανίσει ανάπτυξη 1,4% το 2023 και αντίστοιχη άνοδο του ΑΕΠ, της τάξεως του 1,5% το 2024, προβλέπει σε έκθεσή της η Unicredit. 

Όπως αναφέρει η τράπεζα, η επιτάχυνση στην ανάπτυξη των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν απορροφηθεί μέχρι στιγμής (περίπου 11 δισ. σε επιχορηγήσεις και δάνεια) θα στηρίξουν λογικά την αύξηση των επενδύσεων, τη στιγμή που η μείωση των ενεργειακών τιμών θα περιορίσει την αρνητική επίπτωση στην ιδιωτική κατανάλωση από την επιβράδυνση στις αποδοχές των εργαζομένων και την απόσυρση μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση. 

Μετά από μια καλύτερη της αναμενόμενης απόδοση το 4ο τρίμηνο του 2022 (+1,4% στο τρίμηνο), η τράπεζα αναμένει μέτρια συρρίκνωση της αύξησης του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2023, αντανακλώντας επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της τελικής εγχώριας ζήτησης, ιδίως των ακαθάριστων πάγιων επενδύσεων, η οποία ήταν ιδιαίτερα ανοδική στα τέλη του περασμένου έτους.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας είναι ανάμικτα. Αφενός, μετά από τρεις διαδοχικές αυξήσεις, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,3% τον Ιανουάριο, λόγω της απότομης μείωσης της παραγωγής ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, οι τελευταίες έρευνες για τις επιχειρήσεις συνεχίζουν να στέλνουν θετικά σινιάλα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η μεταποίηση έχει βγει από την ύφεση στα μισά του τριμήνου, καθώς η αύξηση νέων παραγγελιών και η βελτιωμένη διαθεσιμότητα αύξησαν την παραγωγή, ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών παραμένει ανθεκτικός ενόψει ισχυρών τουριστικών ροών.

Οι εκλογές

Σχολιάζοντας το πολιτικό τοπίο ενόψει εκλογών, η τράπεζα τονίζει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να μην αναλάβει ευθύνες για το πρόσφατο σιδηροδρομικό δυστύχημα και να ενισχύσει τη δημοφιλία της δεν έχει διακόψει την απώλεια ποσοστών στις δημοσκοπήσεις. Τα τελευταία γκάλοπ δείχνουν ότι η στήριξη στη Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε πτωτική τάση και η ψαλίδα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ έχει περιοριστεί στις 3-4 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που καθιστά αβέβαιο το αποτέλεσμα των εκλογών. 

Η πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγές στο σιδηροδρομικό δίκτυο δεν αναμένεται να στρέψει την κοινή γνώμη στις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η κατάσταση παραμένει ρευστή, αν και φαίνεται ολοένα και δυσκολότερο να λάβει κάποιο κόμμα απόλυτη πλειοψηφία και να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση, μετά τα τελευταία γεγονότα, καταλήγει η τράπεζα.  

Πηγή: Euro2day