You are here

Βαριές ποινές από την Κεφαλαιαγορά

04/02/2004 11:47
Πρόστιμα συνολικού ύψους 9,413 εκ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2003 για 168 χρηματιστηριακές παραβάσεις που βεβαίωσε. Αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρό της κ. Στ. Θωμαδάκη. Τα περισσότερα πρόστιμα επιβλήθηκαν σε 43 εισηγμένες εταιρείες (2.889,6 χιλ. ευρώ) και 35 φυσικά πρόσωπα (2.742,2 χιλ. ευρώ).

Η κατασταλτική εποπτεία ολοκλήρωσε την έρευνα και αντιμετώπισε τέσσερις σοβαρές υποθέσεις παραβίασης της νομοθεσίας της Κεφαλαιαγοράς και κατάχρησης αγοράς.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις υποθέσεις των εταιρειών Χαλυβδόφυλλα, Worldwide ΕΠΕΥ, Βαρβαρέσος και Ιnformatics. Από τον έλεγχο των αρχών που διενεργήθηκε προέκυψε ότι η προγραμματισμένη σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο και η πραγματοποιηθείσα χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων παρουσίαζαν σημαντική απόκλιση από τα ανακοινωθέντα της εταιρείας.

ΚΕΦΑΛΑΙΑ >> Διαπιστώθηκε ότι για ποσό των αντληθέντων κεφαλαίων πάνω από 25% άλλαξε χρήση χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

Από τον έλεγχο προέκυψε, τέλος, ότι η ανακοίνωση της εταιρείας τον Απρίλιο του 2000 σύμφωνα με την οποία η διάθεση ολοκληρώθηκε μέχρι το τέλος του 1999 σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο ενημερωτικό ήταν ανακριβής ως προς το ποσό των 291 εκ. δρχ. που αντιστοιχούσε στο 8,8% του συνόλου των κεφαλαίων.

Η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 80 χιλ. ευρώ. Σημαντική υπόθεση ήταν και αυτή της Worldwide ΕΠΕΥ.

Η εταιρεία έλαβε άδεια λειτουργίας το ’99. Τον Οκτώβριο του 2002 παρουσιάστηκαν σοβαρές οργανωτικές και λογιστικές αδυναμίες στην εταιρεία και κινήθηκε η διαδικασία ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ενώ δόθηκε ο χρόνος σε αυτήν να διορθώσει τις αδυναμίες. Η Κεφαλαιαγορά επανέλεγξε την εταιρεία το 2003, και ενώ φαινόταν ότι δεν παρουσίαζε καθυστερήσεις με τα συναλλασσόμενα μέλη και ενώ ο έλεγχος βρισκόταν σε εξέλιξη, η ΕΤΕΣΕΠ γνωστοποίησε στην Κεφαλαιαγορά ότι η εταιρεία είχε αυξήσει ιδιαίτερα την επικινδυνότητα των θέσεων σε παράγωγα για λογαριασμό της και για λογαριασμό πελατών της.

ΜΕΤΡΑ >> Δύο ημέρες μετά τη διαπίστωση τα μέλη της διοίκησης της εταιρείας εξαφανίστηκαν. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, η Κεφαλαιαγορά ανέστειλε τη λειτουργία της εταιρείας, ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας, διόρισε επόπτη εκκαθάρισης και υπέβαλε αναφορά προς τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών και το ΣΔΟΕ.

Όσον αφορά τη «Βαρβαρέσος Α.Ε.», επίμαχο διάστημα ήταν αυτό μεταξύ 24.9.2001 έως 27.12.2001. Η τιμή της μετοχής της Βαρβαρέσος παρουσίασε άνοδο κατά 85%.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε υψηλή συγκέντρωση συναλλαγών σε μία χρηματιστηριακή η οποία συνεργαζόταν με συγκεκριμένη ΑΕΛΔΕ. Μεταξύ των πελατών της ΑΕΛΔΕ ήταν και πρόσωπα της οικογένειας Βαρβαρέσου.

Η Κεφαλαιαγορά αποφάσισε την επιβολή προστίμων 376 χιλ. ευρώ στην Χρηματιστηριακή την ΑΕΛΔΕ και στα φυσικά πρόσωπα που σχετίζονταν με την υπόθεση.

Η υπόθεση της Ιnformatics

Υπόθεση κατάχρησης της αγοράς ήταν και αυτή της εταιρείας Ιnformatics. Στην περίπτωση αυτή επιβλήθηκαν επίσης υψηλά πρόστιμα ύψους 6 εκ. ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, ωστόσο η διοίκηση της Ιnformatics δεν σχετιζόταν με την υπόθεση.

Στ. Θωμαδάκης: Οχυρώσαμε τη Σοφοκλέους

Στις θετικές αποδόσεις των χρηματιστηρίων την περσινή χρονιά, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς Στ. Θωμαδάκης, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Κεφαλαιαγοράς για το 2003. Όπως τόνισε, η ανάπτυξη των αγορών και η βελτίωση του κλίματος και των τιμών το 2003 έγιναν υπό το καθεστώς νέων και πιο αυστηρών εποπτικών ρυθμίσεων, που τέθηκαν σε εφαρμογή στις αγορές κεφαλαίου την τελευταία 4ετία. Η εντυπωσιακή ανάπτυξη διέψευσε όσους υποστήριζαν ότι η αγορά πλήττεται από την υπερρύθμιση. Αποφασιστικό ρόλο στην προώθηση της μεγάλης ευρωπαϊκής μεταρρύθμισης διαδραμάτισε, σύμφωνα με τον κ. Θωμαδάκη, και η ελληνική προεδρία. Σε όλες τις οδηγίες έγινα μερικές ή ολικές πολιτικές συμφωνίες, που κατέληξαν σε βελτιώσεις, συναινέσεις και εποικοδομητικές τροποποιήσεις οδηγιών. Δρομολογήθηκε η ταχύτερη μετάβαση των εισηγμένων της Ελλάδας προς τα ΔΛΠ. «Είμαστε από τις πρώτες χώρες», όπως είπε ο κ. Θωμαδάκης, «που συγκρότησαν Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου, ενώ μεταρρυθμίσθηκε και αναδιοργανώθηκε η αγορά των εταιρικών ομολόγων». Στον τομέα της διαφάνειας, ο κανονισμός συμπεριφοράς που ισχύει ήδη από το 2000 ενσωματώνει πολλές ρυθμίσεις της επερχόμενης Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Το 2003, όπως σημείωσε ο κ. Θωμαδάκης, διενεργήθηκαν αρκετές δημόσιες προτάσεις στην Ελλάδα, υπό καθεστώς υψηλής διαφάνειας και ομαλής λειτουργίας της αγοράς χάριν και πάλι της επιμελούς εφαρμογής του πλαισίου του 2000. Ο πρόεδρος της Επιτροπής κατέληξε: «Κρινόμαστε γι’ αυτά που κληροδοτούμε. Κληροδοτούμε μία αγορά με μέλλον και προοπτική, μία εποπτεία με μέτρο και κανόνες, μία χρηματιστηριακή δεοντολογία που προστατεύει τον επενδυτή χωρίς να καταπνίγει την καινοτομία. Η πρόοδος της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς συναντά όλες τις προϋποθέσεις της σήμερα. Πιστεύω ότι το 2004 και τα επόμενα έτη θα ευοδώσουν την προσδοκία της προόδου».