You are here

Βαρουφάκης: Αλλαγή προσέγγισης στο θέμα μείωσης του χρέους

03/02/2015 09:54
Στροφή της ελληνικής Κυβέρνησης από το αίτημα για διαγραφή μέρους του χρέους προς μία πρόταση ανταλλαγής αυτού με νέα ομόλογα που θα συνοδεύονται από ρήτρα ανάπτυξης, ανήγγειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην κλειστή συνάντηση με παράγοντες του Σίτι στο Λονδίνο το βράδυ της Δευτέρας.

Την ώρα της συνάντησης αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα των Financial Times συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών στην οποία αποκάλυπτε την αλλαγή προσέγγισης στη διαχείριση του χρέους. Ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί στη βρετανική οικονομική εφημερίδα ότι θα ζητηθεί ένα «μενού ανταλλαγών χρεογράφων», μεταξύ των οποίων και δύο τύποι νέων ομολόγων.

Ένα εξ αυτών θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη και θα προορίζεται για αντικατάσταση των ευρωπαϊκών δανείων διάσωσης, ενώ ένα δεύτερο περιγράφηκε ως «διηνεκές ομόλογο» (‘perpetual bond’) και θα αντικαθιστά τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. Τις προτάσεις αυτές ανέπτυξε και στη συνάντηση με τους περισσότερους από 100 εκπροσώπους επενδυτικών οίκων, επενδυτικών τραπεζών και ειδικών στις αγορές χρέους και μετοχών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της βρετανικής πρωτεύουσας.

Στη συνέντευξή του ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται σε «έξυπνη μηχανική χρέους», η οποία αποσοβεί την ανάγκη χρήσης του όρου «κούρεμα» που είναι πολιτικά μη αποδεκτή στη Γερμανία και την υπόλοιπη ευρωζώνη. Επ’ αυτής της πρότασης οι Financial Times σχολιάζουν ότι εξακολουθεί να υφίσταται βαθύς σκεπτικισμός σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ιδίως στο Βερολίνο, για τη νέα τακτική της ελληνικής κυβέρνησης και τις εκκλήσεις της για τερματισμό της λιτότητας.

Γίνεται επίσης αναφορά σε επιδίωξη εξασφάλισης ενός «προγράμματος γέφυρας» τεσσάρων μηνών, από τώρα έως την 1η Ιουνίου, στο πλαίσιο του οποίου η ΕΚΤ θα υποσχεθεί να κρατήσει ζωντανό το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, παρέχοντας ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους. Αντί για τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ της δόσης που εκκρεμεί, η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει μόνο 1,9 δισεκατομμύρια, λέει ο κ. Βαρουφάκης στην εφημερίδα, ποσό που αντιστοιχεί στα κέρδη της ΕΚΤ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων μετά από τη διάσωση του 2010.

Ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει «πρόκληση για τη δημοκρατία» τη θέση ότι η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται από την υπογραφή της προηγούμενης σε προγράμματα που δεν έχουν λειτουργήσει. «Έχουμε το μειονέκτημα ότι είμαστε άπειροι. (…) Αλλά έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν έχουμε πουλήσει την ψυχή μας στο διάβολο ακόμα και δεν σχεδιάζουμε να το κάνουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που ποτέ δεν χρηματοδοτήθηκε από τους ολιγάρχες», είναι τα λόγια του κ. Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Υπουργός λέει ότι θα προτείνει τη διατήρηση ενός πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος της τάξης του 1% με 1,5% του ΑΕΠ, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκπληρώσει όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις για τις δημόσιες δαπάνες.

Ο Υπουργός Οικονομικών προσθέτει ότι η κυβέρνηση θα στοχεύσει τους πλούσιους Έλληνες που δεν έχουν καταβάλει το μερίδιο που τους αναλογεί σε φόρους. «Θέλουμε να θέσουμε ως προτεραιότητα πρώτα το κεφάλι και μετά την ουρά του ψαριού», λέει χαρακτηριστικά. Μιλά επίσης για πλήγμα στη στενή σχέση των υπενδεδυμένων συμφερόντων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα που εμποδίζουν τη δημιουργικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την ελευθερία και τη δημοκρατία. «Αντιμετωπίζουμε σοβαρά τις μεταρρυθμίσεις», λέει ο κ. Βαρουφάκης.

Στη συνάντηση με τους παράγοντες του Σίτι, ο Έλληνας Υπουργός επανέλαβε τη θέση ότι η Ελλάδα ήταν μέχρι τώρα εξαρτημένη από τις δόσεις του δανειακού προγράμματος σαν ναρκομανής, σημειώνοντας ως προς αυτό, όπως και στο Παρίσι, ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να περάσει στη φάση στέρησης (‘cold turkey’). Τόνισε ότι η κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόθεση σύγκρουσης με τους εταίρους, προσθέτοντας πάντως ότι δεν υπάρχει και διάθεση να υποκύψει η κυβέρνηση ως προς την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που υποστηρίζει.

Μεταξύ των πολλών ερωτήσεων που δέχθηκε ο Υπουργός Οικονομικών ήταν και αυτές περί των προθέσεων της κυβέρνησης αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις. «Δεν είμαστε δογματικοί», απάντησε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Απέκλεισε πάντως τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, ενώ για τον ΟΣΕ είπε ότι ως ζημιογόνο θα τον πουλούσε και έναντι ενός ευρώ αν δίνονταν εγγυήσεις για έργα. Απέκλεισε την ανάκληση ιδιωτικοποιήσεων που έχουν γίνει, όπως του ΟΠΑΠ.

Είπε για ακόμα μία φορά ότι δεν θα γίνει διαπραγμάτευση με την τρόικα υπό το παρόν σχήμα της, αλλά με τους επιμέρους θεσμούς. Υπερασπίστηκε, εξάλλου, την απόφαση επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, λέγοντας μεταξύ άλλων πως έτσι θα αυξηθεί η ζήτηση στην αγορά και πρόσθεσε ότι οι μαζικές απολύσεις δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Ο κ. Βαρουφάκης παραχώρησε επίσης συνέντευξη στο Channel 4 με την οποία εξέφρασε την πεποίθηση πως μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων είναι ζήτημα ημερών και ότι αυτή θα αποδείξει πως η Ελλάδα μπορεί να παίζει εντός των κανόνων με τρόπο που βάζει στην άκρη την ελληνική κρίση μια και καλή. Σημείωσε επίσης ότι βρέθηκε κοινό έδαφος με το Βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Όσμπορν, με τον οποίο είχε συνάντηση το πρωί της Δευτέρας. «Έχουμε μια αποφασιστικότητα να βάλουμε τέλος στον παρατεταμένο κύκλο προσποίησης που έχει καταστήσει την Ελλάδα κακοφορμισμένη πληγή στο πλευρό της ευρωζώνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός.

Μιλώντας δε στο BBC αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης με τους επενδυτές του Σίτι, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το χρέος. «Ήρθα σε αυτή τη συνάντηση, όπως και στις συναντήσεις με ομολόγους μου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με αριστερή καρδιά και μια αφηγηματική που θα μπορούσε να προέρχεται απευθείας από το εγχειρίδιο ενός δικηγόρου χρεοκοπίας», σχολίασε ο κ. Βαρουφάκης.

Νωρίτερα, οι δηλώσεις του Τζορτζ Όσμπορν μετά τη συνάντησή του με τον κ. Βαρουφάκη με τις οποίες είπε ότι προτρέπει τον Έλληνα ομόλογό του να επιδείξει υπευθυνότητα και την ευρωζώνη να βρει ένα καλύτερο σχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης, ερμηνεύθηκαν από τους Βρετανούς σχολιαστές ως προτροπή προς τις δύο πλευρές να τα βρουν μεταξύ τους.

Στο κύριο άρθρο τους οι Financial Times γράφουν ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας αξίζει μία πλήρη, ακόμα και συμπονετική ακρόαση. Η εφημερίδα εκτιμά πως ο κ. Βαρουφάκης έχει δίκιο να αμφισβητεί την τρόικα, σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε καλύτερη θέση να τα βάλει με την «ενδημική» φοροαποφυγή καθώς δεν έχει αναπτύξει ακόμα δεσμούς με τα συμφέροντα στην Ελλάδα, ενώ υποστηρίζει και τη διασύνδεση της αποπληρωμής του χρέος με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.