You are here

Βαρβιτσιώτης: Διπλό μήνυμα σε Δυτικά Βαλκάνια και Κομισιόν για τη διεύρυνση, από το Συμβούλιο Γενικών

20/11/2019 06:44

“Διπλό μήνυμα” ως προς τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί για τη διεύρυνση, έστειλε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον Τύπο μετά το πέρας του Συμβουλίου ο Υπουργός δήλωσε ότι "σήμερα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο πήραμε την απόφαση να στείλουμε ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και παρά την καθυστέρηση που σημειώθηκε με την απόφαση να μην ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να μην ληφθεί η απόφαση που έπρεπε στο Συμβούλιο του Οκτωβρίου, να στείλουμε ένα μήνυμα προς τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων ότι τους θέλουμε στη δικιά μας ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και προς την Κομισιόν ότι υπάρχει ένας τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτή την διεύρυνση. Και αυτό είναι υιοθετώντας μία καινούργια διαδικασία διεύρυνσης".

Οπως είπε, οι απόψεις που κατέθεσε η Γαλλία είναι απόψεις που σηματοδοτούν μία πορεία προς μία κατεύθυνση. Περιμένουμε από την Κομισιόν να ακούσει όχι μόνο τη Γαλλία αλλά και όλες τις άλλες χώρες και να έρθει πολύ σύντομα με ένα καινούργιο πλαίσιο μέσα από το οποίο θα μπορέσουμε επιτέλους να εκκινήσουμε αυτή τη διαδικασία της διεύρυνσης της ευρωπαϊκής ένωσης προς τα δυτικά Βαλκάνια".

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι “εμείς είμαστε πάντα υπέρ της διεύρυνσης", καλώντας την Κομισιόν να παρουσιάσει με καινούργια πρόταση για το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία. 

Δήλωσε περαιτέρω ότι "τρεις χώρες αναφέρθηκαν ονομαστικά στη γαλλική πρόταση. Όλοι είπαν ότι δεν έχει πεθάνει η διεύρυνση". 
 
Κληθείς να σχολιάσει το αν αυτό θα συμβεί το Μάρτιο ή το Μάιο δήλωσε πως “αυτό είναι αδιάφορο. Έχει σημασία για τις εκλογές των Σκοπίων. Οι Γάλλοι θέλουν την πρόταση μέχρι τον Ιανουάριο. Να πάει πακέτο η διαδικασία μαζί με την απόφαση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων”.
 
Σημειώνεται ότι στο ΣΓΥ κυκλοφόρησε επιστολή με τις υπογραφές Αυστρίας, Τσεχίας, Πολωνίας, Σλοβενίας, Ιταλίας, Σλοβακίας που ζητά επιτάχυνση και επεξεργασία των προτάσεων από την Κομισιόν έως τον Ιανουάριο του 2020. Συμφώνησε σε αυτές και η Κροατία, αλλά είπε ότι δεν θέλει να συμμετέχει σε μια τέτοια δέσμευση ενόψει ανάληψης της Προεδρίας.

ΚΥΠΕ