You are here

Το βασικό σενάριο για τις αλλαγές στους δείκτες MSCI Greece

10/11/2020 09:22

Με το βλέμμα και στο σημερινό rebalancing θα κινηθεί η μετοχική αγορά, αφού αργά το βράδυ η MSCI Inc. θα κάνει τις ανακοινώσεις για τις προσθήκες και διαγραφές επί των δεικτών των ανεπτυγμένων, αλλά και των αναδυόμενων αγορών. Οι αλλαγές που θα λάβουν χώρα (ημερομηνία rebalancing) είναι η 30ή Νοεμβρίου (effective date of rebalancing).

Η Société Générale, λίγο πριν την ανακοίνωση με τις αλλαγές στους δείκτες της MSCI Inc., θεωρεί ότι από τον εγχώριο δείκτη MSCI Greece Standard θα αφαιρεθεί η μετοχή της Motor OilΜΟΗ +13,81% και θα μεταβεί στο μικρότερο δείκτη MSCI Greece Small Cap.

H περίπτωση της Motor Οil είναι η πιο πιθανολογούμενη διαγραφή σε αυτό το rebabalancing, ενώ μικρότερη πιθανότητα δίνεται από την αγορά για την άνοδο του τίτλου της Μυτιληναίος στη θέση της Motor Οil. Βάσει πάντως των χαρακτηριστικών της Μυτιληναίος και των κανόνων που τηρεί η MSCI Inc., η πιθανότητα μετάβασης της στο μεγαλύτερο δείκτη της χώρας είναι μεγάλες. Η Μυτιληναίος, βάσει των στοιχείων της MSCI για το τον δείκτη MSCI Greece Investable Market Index ο όποιος περιλαμβάνει το σύνολο των είκοσι ελληνικών μετοχών που αποτελούν το εγχώριο universe, έχει βαρύτητα 6,2% και η Motor Οil 4,9% και η διαφορά βαίνει αυξανόμενη βάσει της πορείας των δύο μετοχών στο Χ.Α.

Αν η Motor OilΜΟΗ +13,81% αποχωρήσει από το δείκτη και δεν υπάρξει νέα είσοδός στο δείκτη MSCI Greece αυτό θα αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την ευρύτερη αγορά. Η συμμετοχή της Ελλάδας στον δείκτη MSCI EM των αναδυόμενων αγορών (Emerging Markets) θα μειωθεί κατά 0,01% και επίσης θα υπάρξει και μείωση της στάθμισης της χώρας στο δείκτη MSCI EMEA (Europe, Middle East και Africa), σε ποσοστό χαμηλότερο του 1%. Εκτιμάται ότι η συμμετοχή της Motor OilΜΟΗ +13,81% στον δείκτη MSCI EMEΑ είναι 0,10% και στον δείκτη MSCI EME 0,20%.

Η Société Générale υπολογίζει τις εκροές στη μετοχή της Motor Οil στα 32,80 εκατ. δολάρια ή 3,22 εκατ. μετοχές και 13,8 φορές την ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα των τελευταίων 20 ημερών, η οποία υπολογίζεται σε 234 χιλιάδες μετοχές ημερησίως στις τελευταίες 20 συνεδριάσεις. Να σημειωθεί ότι οι κανονισμοί δεν επιτρέπουν στους δείκτες αναφοράς των αναδυόμενων αγορών της MSCI Inc. να περιέχουν μικρότερο αριθμό των τριών συμμετοχών.

Το γεγονός ότι το rebalancing περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό δεικτοβαρών μετοχών και με σημαντική βαρύτητα σε χρηματικούς όρους, όταν οι συναλλαγές στην αγορά είναι μειωμένες, δημιουργεί συνθήκες υψηλής μεταβλητότητας έως και την ολοκλήρωση των καθορισμένων αλλαγών. Το ενδιαφέρον επίσης θα μετατοπιστεί στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo (σ.σ. των τριών μετοχών που θα παραμείνουν στον δείκτη) για τις οποίες ο περιορισμός της στάθμισης της χώρας μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις από τα passive funds αλλά και τις μετοχές του μικρότερου δείκτη MSCI Greece Small Cap.

Πηγή: Euro2day