You are here

Βατήρας για τη Σοφοκλέους η μετοχή της Εθνικής

21/08/2003 17:08
Σε «πάρτι» εξελίχθηκε το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στον κλάδο των τραπεζών κατά την σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους. Το καλό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έδωσε μια αφορμή κατά την έναρξη της διαδικασίας για ανοδική αντίδραση των τιμών. Οι αρχικές επιλεκτικές τοποθετήσεις γρήγορα πήραν διαστάσεις αλλάζοντας την συνολική εικόνα του ταμπλό.

Ο Γ.Δ. που για αρκετή ώρα ακολουθούσε μικρού εύρους διακυμάνσεις στα επίπεδα των 2.250 μονάδων επιτάχυνε την κίνησή του προς υψηλότερα επίπεδα. Έκλεισε στις 2.276,47 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 1,92%.

Στο τελευταίο μέρος της συνεδρίασης μάλιστα οπότε και οργίασαν οι φήμες για επιτάχυνση των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο, το κλίμα βελτιώθηκε περαιτέρω με τις μετοχές των τραπεζών να επιδίδονται σε ράλι παρασύροντας σε σημαντική άνοδο και άλλους κλάδους.

Ενδεικτική είναι η κίνηση της Εθνικής που έγραψε κέρδη 5,2% για να κλείσει στα 20,22 €. Ακολούθησε και η Alpha με κέρδη 2,95% στα 19,52 €. Πρωταγωνιστικός ήταν και ο ρόλος της Πειραιώς που ενισχύθηκε κατά 3,89% στα 9,08 €. Λίγο αργότερα δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα 6μήνου και εμφανίζει ενοποιημένα προ φόρων κέρδη αυξημένα κατά 13,3%, ικανοποιώντας και με το παραπάνω τις προσδοκίες της αγοράς. Από την πλευρά τους οι τηλεπικοινωνίες ήταν ουραγοί στη σημερινή άνοδο με τον ΟΤΕ να καταλήγει στα 11,26 € με κέρδη 0,9%.

Και η κλαδική εικόνα είναι πολύ καλή αφού όλοι οι κλαδικοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη. Τα σημαντικότερα σημειώθηκαν στο λιανικό εμπόριο σε ποσοστό 6,24%, ενώ ακολούθησαν οι ασφαλιστικές εταιρείες με 5,35% και εν συνεχεία οι εταιρείες πληροφορικής και των κατασκευών. Στις τράπεζες εμφανίστηκαν κέρδη 3,76% και στις τηλεπικοινωνίες σημειώθηκε άνοδος 0,83%.

Τελικώς 273 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 51 που ζημιώθηκαν και 46 που έκλεισαν αμετάβλητες. Οι συναλλαγές ενισχύθηκαν προς το τέλος για να διαμορφωθούν στα 222,424 εκ. €, εκ των οποίων 27 εκ. € αντιστοιχούν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών.