You are here

Βοτσαρίδης: Ευκαιρίες εξαγορών ψάχνει η Interlife

14/12/2018 12:38

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του γνωστής βορειοελλαδίτικης ασφαλιστικής εταιρείας Γιάννης Βοτσαρίδης υπεραμύνεται των προοπτικών του ασφαλιστικού κλάδου, προβλέποντας ένα ακόμη καλύτερο 2019.

Είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός στα σενάρια που κυκλοφορούν για αυξήσεις τιμολογίων στον κλάδο αυτοκινήτου, ενώ θεωρεί το Internet ως ένα μέσο που μπορεί να βοηθήσει τους ασφαλιστές να αυξήσουν το ύψος της παραγωγής τους.

Σε ότι αφορά την Interlife, το 2018 εξελίσσεται σε ένα ακόμη κερδοφόρο έτος, με μια αύξηση του κύκλου εργασιών γύρω στο 6%. Παράλληλα, σε επίπεδο προϊόντων, αναπτύσσονται νέα ασφαλιστικά πακέτα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες, με έμφαση στον ισχυρά ανοδικό κλάδο υγείας.

Τέλος, ο κ. Βοτσαρίδης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγοράς ή απορρόφησης άλλης εταιρείας εφ’ όσον προκύψει κάποια συμφέρουσα περίπτωση, ενώ καλεί τους μετόχους της (είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου) και το επενδυτικό κοινό γενικότερα, να ενημερώνονται και να παρακολουθούν ανελλιπώς τις οικονομικές εξελίξεις της εταιρείας.

Κύριε Βοτσαρίδη, πώς αξιολογείτε την πορεία της ασφαλιστικής αγοράς κατά τη φετινή χρονιά που βαδίζει προς το τέλος της; Εξελίχθηκε καλύτερα, ή χειρότερα σε σχέση με τις αρχικές σας προβλέψεις;

Η πορεία της ασφαλιστικής αγοράς φέτος, όπως ήδη είχαμε προβλέψει από πέρυσι, ήταν ανοδική και δίνει βάσιμες ελπίδες για την εξέλιξη των μεγεθών του κλάδου τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα την τελευταία διετία, από τα μέσα του 2017, είχε σημειωθεί ανάκαμψη στον κύκλο των ασφαλιστικών εργασιών. Είχε “ωριμάσει” η αγορά και η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη. Πέρυσι είχαμε αύξηση +0,05% στο σύνολο της παραγωγής ασφαλίστρων (ζωής -2% και ζημιών +2,1%), φέτος η χρονιά ξεκίνησε με το εννεάμηνο να σημειώνει άνοδο +0,7% (ζωής -0,4% και ζημιών +4,1%) με πρόβλεψη για κλείσιμο 2018 στο +1% περίπου (ζωής και ζημιών).

Πιστεύετε ότι το 2019 θα δούμε την εγχώρια ασφαλιστική αγορά να αναπτύσσεται ουσιαστικά, ή φοβάστε πως το μειωμένο διαθέσιμο των νοικοκυριών και παράγοντες όπως η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα θα την καθηλώσουν;

Το 2019 προοιωνίζεται καλύτερο από το 2018 για τις ασφαλιστικές εταιρίες. Ακόμη κι αυτή η αναιμική ανάπτυξη -κάτω του 1%- δίνει αποτελέσματα συγκρινόμενη με τα έξι πρώτα χρόνια του μνημονίου που κατάφεραν ισχυρότατο πλήγμα στην ελληνική οικονομία και βέβαια και στην ασφαλιστική αγορά.

Γνωστοί παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν ότι μετά από μια μεγάλη πτώση, θα πρέπει από το 2019 να δούμε ανατιμήσεις στα συμβόλαια του κλάδου οχημάτων. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή;

Όχι, δεν τη συμμερίζομαι. Πιστεύω ότι οι τιμολογήσεις των συμβολαίων θα κινηθούν περίπου στα ίδια επίπεδα, δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός είναι έντονος. Ίσως κάποιοι δυσφορήσουν με αυτόν τον ισχυρισμό, αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτοί που ξιφουλκούν υπέρ της θεωρίας, ότι οι τιμές θα ανέβουν, ίσως είναι και οι πρώτοι που θα τις μειώσουν!

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω, σχετικά με τις υπερβολικές μειώσεις τιμολογίων που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε ασφαλιστήρια συμβόλαια, ότι το “πτωχευτικό” ασφάλιστρο είναι απαράδεκτο. Πώς είναι δυνατόν να πουλάς €50 κάτι που έχει κόστος €100; Εν κατακλείδι, εάν τελικά υπάρξουν αυξήσεις, αυτές πιθανότατα θα γίνουν από αυτούς που είχαν εφαρμόσει “πτωχευτικά” ασφάλιστρα και θα είναι σχετικά μικρές.

Ορισμένοι υποστηρίζουν πως η ασφαλιστική παραγωγή περνάει σταδιακά «στις τράπεζες και στο internet» ενώ η Interlife συγκαταλέγεται στις εταιρείες που επιμένουν στα φυσικά δίκτυα. Νομίζετε ότι υπάρχει κίνδυνος για την Εταιρεία από τη συγκεκριμένη της επιλογή;

Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι οι Τράπεζες διαμεσολαβούν στη πώληση ασφαλιστικών προϊόντων, δεν τα παράγουν. Η διαμεσολάβησή τους γίνεται καθαρά για την προμήθεια που λαμβάνουν από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Το Internet, ως δίκτυο διανομής δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Είναι βέβαιο ότι απορροφά και θα απορροφά ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς τα επόμενα χρόνια. Εμείς, έχοντας εκτιμήσει τις προοπτικές του διαδικτύου ως καναλιού διανομής, πιστεύουμε ότι οι διαμεσολαβητές (που όπως αναφέρατε είναι το αποκλειστικό μας δίκτυο πωλήσεων) πρέπει να το χρησιμοποιήσουν για να διευρύνουν και να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους. Στο πλαίσιο αυτό, η Interlife έχει αναπτύξει και ένα ειδικό λογισμικό “εργαλείο”, το Sales4Net, που το διαθέτει δωρεάν στους 2.000 διαμεσολαβητές της για τις ψηφιακές πωλήσεις συμβολαίων τους.

Πώς κλείνει το 2018 για την Interlife και ποιοι είναι οι στόχοι της για την επόμενη χρονιά σε προϊοντικό και αναπτυξιακό επίπεδο;

Όπως είχε διαφανεί και από τα αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου (που κατέγραψαν αύξηση σε όλα τα οικονομικά μεγέθη της Εταιρίας και κερδοφορία για 9η συνεχή χρονιά) το έτος προβλέπεται να κλείσει με αύξηση εργασιών περίπου κατά 6%. Σε επίπεδο προϊόντων, αναπτύσσουμε νέα καινοτόμα ασφαλιστικά πακέτα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες, με έμφαση στον ισχυρά ανοδικό κλάδο υγείας. Τέλος, δρομολογούμε κινήσεις με αμιγώς αναπτυξιακό πρόσημο, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν εν ευθέτῳ χρόνῳ.

Ακούγονται πολλά για επικείμενη συγκέντρωση της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς σε λιγότερους «παίκτες». Ενδιαφέρεστε να εξαγοράσετε ή να απορροφήσετε κάποια άλλη εταιρεία;
Περαιτέρω συρρίκνωση της ασφαλιστικής αγοράς ενδεχομένως να υπάρξει, αλλά δεν θα είναι τόσο σημαντική. Βεβαίως, εάν υπάρξουν ευκαιρίες εξαγορών ή απορροφήσεων, δηλώνουμε παρόντες.

H Interlife είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Το γεγονός αυτό έχει βοηθήσει την Εταιρεία; Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους μετόχους μειοψηφίας και στο επενδυτικό κοινό γενικότερα;

Η εισαγωγή των μετοχών της Interlife στο Χρηματιστήριο της Κύπρου, αφ’ ενός βοήθησε στο branding της Εταιρίας, αφ’ ετέρου συνετέλεσε στην είσοδο θεσμικών Επενδυτών στη μετοχική της σύνθεση. Το μήνυμα το οποίο θα θέλαμε να απευθύνουμε στους μετόχους μας –και στο επενδυτικό κοινό γενικότερα– είναι να ενημερώνονται και να παρακολουθούν ανελλιπώς τις οικονομικές εξελίξεις της Εταιρίας.

Πηγή: Euro2day