You are here

WEF: Aνταγωνιστική η ελληνική οικονομία

30/10/2003 14:45
Μεταξύ των χωρών με τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης της επιχειρηματικής τους ανταγωνιστικότητας συγκαταλέγεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ. Ωστόσο, η Ελλάδα έχασε έδαφος αναφορικά με την αναπτυξιακή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.

Η Φιλανδία είναι η χώρα με την πλέον ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, τη Δανία και την Ταϊβάν, αναφέρει η Έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα. Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιείται μεταξύ διευθυντικών στελεχών ιδιωτικών και δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών σε 102 χώρες παγκοσμίως.

Στον πίνακα των χωρών, η Ελλάδα, υποχώρησε κατά 4 θέσεις στην 35η αναφορικά με την αναπτυξιακή ανταγωνιστικότητα, αλλά κέρδισε άλλες τόσες φθάνοντας στην 39η θέση αναφορικά με την επιχειρηματική της ανταγωνιστικότητα που επηρεάζει σημαντικά τις ξένες επενδύσεις.

Οι ΗΠΑ είχαν υψηλή επίδοση στον τομέα της διάδοσης των τεχνολογιών στην οικονομική διαδικασία, όμως είχε χαμηλή βαθμολογία στην ποιότητα των δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, καθώς και στο μακροοικονομικό της περιβάλλον και ιδιαίτερα στα δημοσιονομικά. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που υποσκελίστηκε από τη Φιλανδία, που και τεχνολογικά είναι προηγμένη, όντας η πατρίδα εταιρειών όπως η Nokia, και διατηρεί έναν εξαιρετικά ανεπτυγμένο δημόσιο τομέα.

Η Γερμανία κέρδισε μια θέση και βρίσκεται πλέον στη 13η ενώ η Γαλλία ανέβηκε δυο σκαλοπάτια στην 26η θέση, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αμφότερες στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού τους. «Αν υπάρχει κάποιο μάθημα από αυτήν την έρευνα, είναι ότι η ισχύς και η συνέπεια των κυβερνητικών πολιτικών έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην αξιολόγηση της ανταγωνιστικότητας μιας χώρας», σχολίασε με αφορμή την ενίσχυση της Γερμανίας και της Γαλλίας ο Αουγκούστο Λόπεθ-Κλάρος, κορυφαίος οικονομολόγος του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ.

Η Βρετανία υποχώρησε κατά 4 θέσεις στην 15η σε σύγκριση με το 2002, ενώ μεγαλύτερη ήταν η βουτιά του Καναδά που εκτοπίστηκε από την πρώτη 10αδα και βρίσκεται πλέον στη 16η θέση.

Η Ιταλία ήταν η χώρα με τη χαμηλότερη αξιολόγηση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς κατέλαβε την 41η θέση από την 33η που είχε το 2002.

Τέλος, η Ταϊβάν και η Σιγκαπούρη είχαν την καλύτερη βαθμολογία μεταξύ των ασιατικών οικονομιών και κατέλαβαν την 5η και 6η θέση αντίστοιχα, η πρώτη χάρη στην τεχνολογική της ανάπτυξη και η δεύτερη χάρη στην ποιότητα των δημοσίων οργανισμών της. Αντίθετα, η Ιαπωνία παρέμεινα για μια ακόμα χρονιά εκτός 10αδας αν και ανήλθε στην 11η θέση, ενώ σημαντικό ήταν το άλμα κατά 7 θέσεις στην 18η της οικονομίας της Νότιας Κορέας.