You are here

Ξεκίνησε η μεγαλύτερη πώληση NPEs στην Ελλάδα

23/11/2021 13:44

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί το εγχείρημα πώλησης του μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures -NPEs) που έχει αναληφθεί στην Ελλάδα, καθώς ο ειδικός εκκαθαριστής πιστωτικών ιδρυμάτων PQH βγάζει προς πώληση δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης περίπου 14 δισ. ευρώ.

Η προκήρυξη ανοικτής διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας δημοσιεύτηκε σήμερα και ακολούθως εστάλησαν από τον σύμβουλο (Morgan Stanley) οι συμβάσεις εμπιστευτικότητας σε σειρά επενδυτών. Όσοι υπογράψουν, θα αξιολογήσουν ένα μικτό χαρτοφυλάκιο, με απαιτήσεις από επιχειρηματικά, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων διαθέτει εξασφαλίσεις επί ακινήτων.

Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών στις 18 Ιανουαρίου και δεσμευτικών τον Μάιο του 2022. Προβλέπει, επιπρόσθετα, βελτιωτικές προσφορές, εφόσον βέβαια προκύψουν δύο τουλάχιστον ανταγωνιστικές δεσμευτικές, με παροχή πρόσθετων στοιχείων σε όσους περάσουν στην τρίτη και τελευταία φάση. Στόχος είναι η υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας (SPA) εντός Ιουνίου.

Με το project «Αριάδνη», όπως κώδικα ονομάζεται το εγχείρημα πώλησης, επιδιώκεται να μεταβιβαστεί το μεγαλύτερο μέρος των εμπράγματων απαιτήσεων από τις υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζες/εταιρείες leasing, εξέλιξη που αποτελεί τον… μίτο για να ολοκληρωθεί σε εύθετο χρόνο η λειτουργία τους.

Η περίμετρος του χαρτοφυλακίου απαρτίζεται από δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ. Εξαιρέθηκαν όσες απαιτήσεις απορρέουν από δάνεια αγροτών, αυτές για τις οποίες έχουν κινηθεί ποινικές διώξεις καθώς και όσες απορρέουν από δάνεια που φέρουν εγγύηση Δημοσίου, η οποία πρέπει να καταβληθεί.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε μέγεθος χαρτοφυλάκιο που έχει βγει προς πώληση στην Ελλάδα και θα μειώσει κατά σχεδόν 60% τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται η PQH για λογαριασμό των 18 πιστωτικών ιδρυμάτων.

Προκειμένου να μη λειτουργήσει αποτρεπτικά στην προσέλκυση ενδιαφέροντος το μέγεθος του χαρτοφυλακίου και να διευρυνθεί, όσο γίνεται, ο ανταγωνισμός, η PQH αποφάσισε να δοθούν διευκολύνσεις στην καταβολή του τιμήματος, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr.

Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής σε βάθος τριετίας, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα διαθέτει εγγύηση από αξιόπιστο τραπεζικό φορέα. Εξυπακούεται ότι σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, όσοι καταβάλουν το τίμημα τοις μετρητοίς θα πληρώσουν λιγότερα. Το ύψος του τιμήματος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ και ενδέχεται να φθάσει έως το 1,05 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα θα πρέπει να κινείται εντός του εύρους της δίκαιης και εύλογης αποτίμησης, που έχει βγάλει η EY και ενέκρινε η Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων (ΕΠ.ΕΙΔ.ΕΚΚΑ) της ΤτE. Αν δεν υπάρχει προσφορά εντός του εύρους, ο διαγωνισμός κηρύσσεται άγονος.

Το ενδιαφέρον των private equity funds για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου είναι «ζωηρό», λόγω του μεγέθους των απαιτήσεων και της δυνατότητας που παρέχει για απόκτηση κρίσιμης μάζας. Apollo, Fortress-Bain μαζί με τον servicer που ελέγχουν (doValue), Davidson Kempner (με τη Cepal), Intrum, Lone Star και πιθανώς Cerberus, PIMCO αναμένεται να είναι μεταξύ των διεκδικητών.

Προσωπικό από την PQH θα απορροφήσει ο αγοραστής

Η επιδιωκόμενη μεταβίβαση του μεγαλύτερου μέρους των απαιτήσεων που διαχειρίζεται η PQH επιβάλλει και τη μείωση του προσωπικού της. Έτσι, προβλέπεται δέσμευση του αγοραστή να απορροφήσει σημαντικό μέρος των εργαζομένων στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της PQH. Οι εργαζόμενοι, που θα επιλέξουν να φύγουν από την PQH, θα αποζημιωθούν πλήρως.

Το project Αριάδνη δεν αποτελεί μόνο τη μεγαλύτερη στα χρονικά πώληση χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα, αλλά και την τελευταία μεγάλη συναλλαγή. Υπό το παραπάνω πρίσμα, ο χρονισμός της πώλησης -σε μια περίοδο, μάλιστα, που η οικονομία ανακάμπτει και οι τιμές των ακινήτων κινούνται ανοδικά από το 2018- επιτρέπει την αισιοδοξία ότι θα ευοδωθεί, εντός του εύρους δίκαιης αποτίμησης, που έχει εγκρίνει η ΕΠ.ΕΙΔ.ΕΚΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η PQH ολοκλήρωσε το 2020 την πώληση του χαρτοφυλακίου Aeolus, το οποίο αποτελούνταν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής και μικρά επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ «τρέχει» το project Δαίδαλος.

Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο με εμπράγματες και μη εξασφαλίσεις της υπό ειδική διαχείριση Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί η 26η Νοεμβρίου, ενώ ο προτιμητέος αναμένεται να αναδειχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου και το SPA να υπογραφεί μέσα στον ίδιο μήνα.

Πηγή: Euro2day