You are here

Ξένα κεφάλαια 1,1 δισ. το πρώτο δίμηνο στο ΧΑ

03/03/2006 16:36
Κεφάλαια ύψους 5,2 δισ. ευρώ εισήλθαν στο ΧΑ το 2005 από ξένους επενδυτές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, σε ομιλία του το πρωί στο Λονδίνο, στο πλαίσιο συνεδρίου του Βρετανο - ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι στους δύο πρώτους μήνες του 2006 σημειώθηκε περαιτέρω εισροή 1,1 δισ. ευρώ στο ΧΑ από ξένα επενδυτικά κεφάλαια, γεγονός που υποδηλώνει την πιστή τους στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ελληνική Οικονομία

Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο Υπουργός είπε ότι βελτιώνονται συνεχώς, καθώς η ελληνική οικονομία αντιδρά θετικά στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση. Ειδικότερα, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2005 ήταν 3,7%, παρά τις πολύ υψηλές τιμές του πετρελαίου και το δυσμενές περιβάλλον στην ευρωζώνη και παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος στο 4,3% του ΑΕΠ από 6,6% του ΑΕΠ το 2004. Για το 2008 προβλέπεται ένας ρυθμός ανάπτυξης 3,8% που θα είναι από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη.

Παράλληλα, η ανεργία μειώθηκε κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 9,7% το 2005 και προβλέπεται περαιτέρω μείωσή της φέτος.

Αποκρατικοποιήσεις

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων για το 2006, ο Υπουργός είπε ότι περιλαμβάνει την πλήρη αποκρατικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας, την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας καθώς και την εισαγωγή στο ΧΑ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ΔΕΠΑ.

Ο Υπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μία νέα εποχή με χαρακτηριστικά τη μακροοικονομική σταθερότητα, το ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα, τη μεγαλύτερη ευελιξία στις αγορές και την πιο ισόρροπη ανάπτυξη. Και προσέθεσε: «Η Ελλάδα προσφέρει πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες στο τομέα της ενέργειας, του τουρισμού, της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και γενικότερα των υπηρεσιών».