You are here

Ξεπάγωμα συντάξεων από το 2023

06/07/2022 16:26

Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και το ξεπάγωμα των συντάξεων, από την 1η Ιανουαρίου του 2023, εξήγγειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή του ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κοινωνική πολιτική.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2023 η κυβέρνηση «θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Ενώ την ίδια ημέρα θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και τίθενται σε τροχιά τακτικών και μόνιμων αυξήσεων».

«Πρόκειται για ένα διπλό ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να ωφελεί όλους χωρίς ταυτόχρονα να απειλείται η δημοσιονομική ισορροπία και η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας», επισήμανε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι γνώμονας της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι ο πολίτης και ιδιαίτερα η μεσαία τάξη αλλά και το πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι το μοντέλο κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει η παρούσα κυβέρνηση δομείται σε τέσσερις άξονες. «Την εργασία, την φροντίδα για καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες δουλειάς όσων ήδη απασχολούνται. Την καταπολέμηση της ανεργίας, της πιο στυγνής αδικίας. Τις παρεμβάσεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, στην αποκατάσταση ενός συστήματος που θα παρέχει γρήγορα και δίκαια τους κόπους του στον εργαζόμενο όταν αποσύρεται. Και οι πολιτικές μας για την προστασία των πιο αδύναμων», εξήγησε ο ίδιος.

Αναλύοντας τις παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον τομέα της εργασίας και της ανάταξης της οικονομίας, σημείωσε ότι η Ελλάδα σήμερα «ανήκει στα κράτη με την με δυναμικότερη ανάπτυξη και την μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη».

«Είναι από τις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ στη μείωση των φόρων, αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα το δανεισμό της στο ΔΝΤ , ενώ τον Αύγουστο απελευθερώνεται και από την ενισχυμένη εποπτεία διεκδικώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Πρόκειται για μια εθνική επιτυχία πολύ περισσότερο καθώς όσα είπα δεν ήταν ούτε αυτονόητα ούτε εύκολα αλλά και γιατί δεν επιτεύχθηκαν σε συνθήκες ομαλές», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Περιγράφοντας τη βασική φιλοσοφία της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «σε ένα κόσμο διαρκών αλλαγών αλλεπάλληλων και πολλαπλών κρίσεων προϋπόθεση για κοινωνική ευημερία είναι η οικονομική ανάπτυξη. Ενώ θεμέλιο της οικονομικής προόδου είναι η σταθερότητα».

«Στις μέρες μας ισχυρό κράτος είναι το σταθερό κράτος. Αυτό που εξασφαλίζει σιγουριά και συνέχεια στις επιλογές του. Και το οποίο μπορεί να αποδεικνύει ότι δεν στηρίζει τον πολίτη ευκαιριακά αλλά με την δράση του μετατρέπει την αλληλεγγύη σε ένα διαχρονικό, σταθερό κανόνα που διέπει τις κοινωνικές σχέσεις», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.