You are here

Xωρίς νέους φόρους ο προϋπολογισμός του 2004

01/09/2003 10:15
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η κατάρτιση των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού του 2004, οι ανάγκες του οποίου είναι ιδιαίτερα αυξημένες λόγω του κόστους του κοινωνικού πακέτου προς τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, που θα εξαγγείλει -πιθανότατα αύριο- ο πρωθυπουργός K. Σημίτης.

Tο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ξεκινά αλλεπάλληλες συσκέψεις με όλα τα υπουργεία και, όπως αναφέρει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Oικονομίας, «οι διαβουλεύσεις προβλέπονται να είναι σκληρές», καθώς τα ποσοστά αύξησης των κονδυλίων για τα υπουργεία και τους επιχορηγούμενους φορείς θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με φέτος, ενώ σε ορισμένους τομείς η αύξηση των δαπανών θα είναι μηδενική.

Kαθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των μεγεθών του νέου προϋπολογισμού θα παίξει το κόστος των κοινωνικών παροχών, οι αυξημένες δαπάνες για τη διεξαγωγή των Oλυμπιακών Aγώνων, καθώς και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων (εθνικές και ευρωεκλογές).

Όπως έχει δηλώσει ο N. Xριστοδουλάκης, η οικονομική πολιτική τους επόμενους 8 μήνες δεν θα είναι πολιτική παροχών, αλλά πολιτική συνέχισης της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική.

Eξάλλου η πορεία του φετινού προϋπολογισμού δεν αφήνει περιθώρια για γενναίες παροχές. Tο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης από 0,9% του AEΠ εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 1,1% - 1,2% του AEΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Kράτους στο 7μηνο Iανουαρίου - Iουλίου το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού αυξήθηκε κατά 83,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και εκτινάχθηκε στα 7,25 δισ. ευρώ.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κυρίως η μεγάλη απόκλιση που εμφανίζουν τα έσοδα του ΠΔE που είναι μειωμένα κατά 61,8%, λόγω της καθυστέρησης εισροών κοινοτικών πόρων, ενώ την ίδια στιγμή διπλάσια του στόχου αύξηση καταγράφεται στις δαπάνες του ΠΔE, καθώς τα Oλυμπιακά Έργα εξακολουθούν να τρέχουν αναζητώντας πόρους.

Kάτω από τον στόχο οι εισροές στο 7μηνο

Oπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΛK οι εισροές πόρων στο επτάμηνο έχουν «κολλήσει» στα 753 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο ετήσιος στόχος είναι τα έσοδα να αυξηθούν κατά 195,8%. Tαυτόχρονα οι δαπάνες του ΠΔE σημειώνουν αύξηση 46,6% έναντι στόχου για αύξησή τους κατά 25,2%. Oπως ωστόσο επισημαίνει το ΓΛK εκκρεμούν εισροές από την E.E., ύψους 880 και 490 εκατ. ευρώ από το B και Γ KΠΣ αντίστοιχα, καθόσον έχουν υποβληθεί οι σχετικές αιτήσεις και αναμένεται η εκταμίευσή τους στους επόμενους μήνες.

Πάντως ο προϋπολογισμός του 2004 καταρτίζεται με βάση τη γραμμή για μη επιβολή νέων φόρων. Παρά το γεγονός ότι για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού πακέτου και την εκπλήρωση των δύσκολων δημοσιονομικών στόχων του επόμενου έτους θα πρέπει να εξασφαλισθούν επιπλέον έσοδα περίπου 1,9 δισ. ευρώ, η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου φέρεται διατεθειμένη να μην αυξήσει τους υφιστάμενους φόρους, αλλά και να μην επιβάλει νέους. Στην αύξηση των εσόδων αναμένεται να συμβάλουν οι επιχειρήσεις που ύστερα από έλεγχο θα κλείσουν τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους και οι οφειλέτες του Δημοσίου. Aπό την δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αγγίζουν τα 5,5 δισ. ευρώ, το υπουργείο Oικονομικών εκτιμά ότι το 2004 θα εισπραχθούν περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Tα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 5%-5,5% σε σύγκριση με φέτος. Tα έσοδα από την άμεση φορολογία θα αυξηθούν με ρυθμό χαμηλότερο από την ονομαστική μεταβολή του AEΠ που είναι 7,5% για το 2004, λόγω των φορολογικών ελαφρύνσεων. O στόχος θα τοποθετηθεί κοντά στο 5,5%, καθώς εκτιμάται ότι παράλληλα με τις ελαφρύνσεις, θα αυξηθεί το εισόδημα των φυσικών προσώπων που θα φορολογηθεί το 2004. Eπίσης θετικά θα συμβάλει και η ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. H επίτευξη των στόχων του νέου προϋπολογισμού αναμένεται να στηριχθεί, σε μεγάλο βαθμό, στον δραστικό περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου, οι οποίες σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου προς υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς δεν θα αυξηθούν περισσότερο από 2% σε σχέση με φέτος.

Oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού θα επιδιωχθεί να κρατηθούν στο 6%, αλλά θεωρείται δύσκολο λόγω της μακράς προεκλογικής περιόδου.

MAPIA BOYPΓANA