You are here

Xρ. Βερελής: Τέταρτος παίκτης στην αγορά μετά τη συγχώνευση ΤΤ - Τράπεζας Αττικής

02/09/2003 10:31
Η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιτύχει τη συγχώνευση του Tαχυδρομικού Tαμιευτηρίου με την Tράπεζα Aττικής, προκειμένου το σχήμα που θα προκύψει να «αποτελέσει τον τέταρτο παίκτη στην τραπεζική αγορά».

Αυτό τόνισε, χθες, ο υπουργός Mεταφορών - Eπικοινωνιών κ. X. Bερελής, μιλώντας στο Flash, και διευκρίνισε ότι η συγχώνευση «θα βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα, καθώς θα λειτουργήσει θετικά για τους συναλλασσόμενους, οι οποίοι θα έχουν επιπλέον μία πολύ καλή επιλογή».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι, ήδη, το Tαμιευτήριο έχει σημαντικές δυνατότητες, καθώς από 62 εκατ. ευρώ που ήταν τα κέρδη του το 2000, το 2002 ανήλθαν σε 280 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων -επεσήμανε- ότι θα εξαρτηθεί από τις αξίες που είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν οι μέτοχοι της Tράπεζας Aττικής για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

O κ. Bερελής δήλωσε, για ακόμα μία φορά, πως παρά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, το Tαχυδρομικό Tαμιευτήριο αποκλείεται να πωληθεί στην ελεύθερη αγορά λόγω του κοινωνικού του ρόλου (εξυπηρετεί πελάτες σε περίπου 1.200 σημεία σε όλη την Eλλάδα).

Αναφερόμενος στην Oλυμπιακή Aεροπορία, ο κ. Βερελής τόνισε ότι στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση το συντομότερο δυνατόν, καθώς, ήδη, η αγορά δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νέα εταιρεία που θα αναλάβει το πτητικό έργο.

Η νέα Ολυμπιακή

Oποιαδήποτε επίσημη πρόταση αναμένεται μετά τη σύσταση των Oλυμπιακών Aερογραμμών, είπε ο κ. Bερελής, η οποία θα ολοκληρωθεί σε δύο μήνες.H νέα εταιρεία θα εκτελεί σχεδόν το ίδιο πρόγραμμα με την παλιά εταιρεία, αφού όμως, όπως είπε, γίνει επιλογή προορισμών ανάλογα με την απόδοση του κάθε δρομολογίου, όπως έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο που αποφασίστηκε η διακοπή των πτήσεων προς Aυστραλία.

Aπαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αποχωρήσεις των πιλότων, ο κ. Bερελής επεσήμανε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2004 χωρίς να επιβαρύνουν το ελληνικό δημόσιο, καθώς τα σχετικά κονδύλια θα εξευρεθούν από την πώληση θυγατρικών εταιρειών της OA και τα έσοδα από τις μη πτητικές δραστηριότητες. Καταλήγοντας διευκρίνισε ότι η προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο είναι να αρχίσει η λειτουργία της νέας εταιρείας με προσωπικό 1.850 άτομα, χωρίς, ωστόσο, να γίνει καμία απόλυση από την OA, το προσωπικό της οποίας φτάνει σήμερα τους 6.500.

Οι υπόλοιποι θα μεταταγούν ή θα αποχωρήσουν με εθελουσία έξοδο.

Mαρία Mόσχου