You are here

Υιοθέτηση πιστοποιητικού εμβολιασμού εντός ΕΕ προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης

12/01/2021 13:20

Επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν, τους αρχηγούς των κρατών-μελών και την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, απέστειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, προτείνοντας την υιοθέτηση πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι πρέπει να υπάρξει ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, για «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19».
 
«Είναι ζωτικής σημασίας να υιοθετήσουμε μία κοινή γραμμή για το πώς θα πρέπει να είναι δομημένο ένα τέτοιο πιστοποιητικό ώστε να γίνεται αποδεκτό από όλα τα κράτη - μέλη. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η μακρά εμπειρία μας στην ανάπτυξη μιας κοινής φόρμας εντοπισμού επιβατών (PLF) μας έχει αποδείξει πως είναι απόλυτη ανάγκη η ευρεία υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε ευρωπαϊκή κλίμακα για να εκκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες» σημειώνει στην επιστολή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης
 
Παράλληλα, τονίζει ότι η Ελλάδα «δεν πρόκειται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ή προϋπόθεση για ταξίδια, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν» και υπογραμμίζει ότι «αυτό θα προσφέρει επίσης ένα θετικό κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες ενθαρρύνονται να υποβληθούν σε εμβολιασμό».

Η Κομισιόν και συγκεκριμένα, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ διευκρίνισε σήμερα ότι παρέλαβε σήμερα το πρωί την επιστολή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κ.Μητσοτάκη περί πιστοποιητικών εμβολιασμού, την εξετάζει, δεν την σχολιάζει και  σημειώνει ότι θα τεθεί ως ζήτημα στην επικείμενη τηλεδιάσκεψη των ηγετών στις 21 Ιανουαρίου.