You are here

ΥΠΑΝ: Αυξήσεις στις τιμές 33 από 110 προϊόντα

19/09/2003 11:20
Αυξήσεις στο 30% των προϊόντων τους προέβησαν τα σούπερ μάρκετ στο διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις αφορούν σε 33 από 110 προϊόντα, ενώ σημειώνεται ότι δεν ξεπερνούν το ύψος του πληθωρισμού. Σε 44 άλλα προϊόντα, οι τιμές παρέμειναν σταθερές, ενώ μειώθηκαν οι τιμές 33 προϊόντων.

Την Παρασκευή, αναμένεται να ανακοινωθούν στοιχεία για τη σύγκριση των τιμών μεταξύ Σεπτεμβρίου και Αυγούστου, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές αν και σε ποιο βαθμό αυξήθηκαν οι τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, πριν προχωρήσουν σε 'πάγωμα' τιμών.

Την ίδια στιγμή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άκης Τσοχατζόπουλος, υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στον τομέα της λειτουργίας της αγοράς. Χαρακτηριστικά, τόνισε: 'Κακώς νομίζουν ορισμένοι ότι η συζήτηση για τις τιμές, ή για την ακρίβεια, ή για την παρέμβασή μας στη λειτουργία των αγορών δημιουργεί προβλήματα. Κανένα πρόβλημα δεν δημιουργεί, απεναντίας ο μόνος τρόπος που υπάρχει για να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα της ακρίβειας και των ανισοτήτων που δημιουργούν πάντα οι αγορές, είναι η διαφάνεια, ο διάλογος και η ανάδειξη των θεμάτων στη δημοσιότητα'.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος, αναφερόμενος στο εν λόγω νομοσχέδιο, σημείωσε ότι διαμορφώνει μία νέα σχέση κράτους - επιχειρήσεων - αγορών - καταναλωτών, ενώ υπεραμύνθηκε του Παρατηρητηρίου Τιμών, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση για την ανταγωνιστική λειτουργία, την εποπτεία στις αγορές.