You are here

ΥΠΑΝ: Νέα προγράμματα 101,1 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης της βιομηχανίας

08/10/2003 16:47
Την άμεση προκήρυξη νέων κύκλων για παλαιότερα προγράμματα αλλά και την ενεργοποίηση για πρώτη φορά νέων, συνολικού προϋπολογισμού 101,1 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτης, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα και τα σχετικά στοιχεία εξέλιξης του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» στον τομέα της βιομηχανίας.

Ο κ. Καλαφάτης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία εκτέλεσης , επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής έχει ενεργοποιηθεί το 82% του προγράμματος, οι εντάξεις έχουν φτάσει το 70%, οι συμβάσεις το 51,2% και οι δαπάνες το 20,1%, ενώ εκτίμησε ότι στο τέλος Οκτώβρη η εικόνα θα είναι περαιτέρω βελτιωμένη.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα περίπου 5.500 επιχειρήσεις, με εγκεκριμένο προϋπολογισμό έργων περίπου 1,2 δις. ευρώ.

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ

Αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται 6 προκηρύξεις για έργα συνολικού προϋπολογισμού άλλων περίπου 382 εκατ. ευρώ ( ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Τεχνολογικός Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων», ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Ενίσχυση Περιβαλλοντικών Σχεδίων, ο πρώτος κύκλος του προγράμματος ¨Ενίσχυση της δημιουργίας/επέκτασης μονάδων για τη διαχείριση ή/και αξιοποίηση βιομηχανικών αποβλήτων, το πρόγραμμα «Ενέργειες Κατάρτισης και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας για βελτίωση ανταγωνιστικότητας ΜΜΕ και ΠΜΕ μέσω της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού τους, η «Προώθηση της Δικτύωσης των ΜΜΕ» και ο δεύτερος κύκλος του «Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά»).

ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ

Σε ό,τι αφορά τις 6 προγραμματιζόμενες στο αμέσως επόμενο διάστημα νέες προκηρύξεις, συνολικού προϋπολογισμού 101,1 εκατ. ευρώ, εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η προκήρυξη του τρίτου κύκλου του «Πιστοποιηθείτε» που αφορά στην ενίσχυση ΜΜΕ για εγκατάσταση συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ. Επίσης αναμένεται να προκηρυχθεί και ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος για την Ενίσχυση ΜΜΕ για Επενδύσεις Πρόληψης και Αντιμετώπισης Βιομηχανικών Κινδύνων Μεγάλης Έκτασης», προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ.

Έως το τέλος Οκτωβρίου, προγραμματίζεται η προκήρυξη του τρίτου κύκλου του προγράμματος «Επιχειρηματικά Σχέδια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Το Νοέμβριο θα επαναπροκηρυχθούν τα προγράμματα ενίσχυσης της Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας. Τέλος θα προκηρυχθεί για πρώτη φορά το πρόγραμμα «Ενίσχυση Περιβαλλοντικών Συνεργασιών» προϋπολογισμού 18,4 εκατ. ευρώ.

ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ

Εν τω μεταξύ, ο κ. Καλαφάτης ανέφερε ότι το πρώτο δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου αναμένεται να δοθεί τον Δεκέμβριο, με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών για την ουσιαστική έναρξη δραστηριοποίησης του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.

Ο κ. Καλαφάτης διευκρίνισε ότι έχει ήδη υπάρξει συμφωνία του Ταμείου με τις Τράπεζες και ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς πόρων στο Ταμείο, ενώ τόνισε ότι υπάρχει η σκέψη στο πρώτο διάστημα λειτουργίας του Ταμείου , τα χορηγούμενα από τις τράπεζες δάνεια με εγγύηση του δημοσίου να μην ενταχθούν σε κατηγορίες ενισχύσεων και προγραμμάτων, προκειμένου να γίνει μία έρευνα αγοράς για τις ανάγκες των επιχειρήσεων και νέων επιχειρηματιών.

Σημειώνεται ότι ενδέχεται σε περιπτώσεις μικρών ποσών δανείων ή για επενδύσεις σε απομακρυσμένες περιοχές ή μικρά νησιά, να μην ασκεί το Δημόσιο το δικαίωμα δίζησης, στο πλαίσιο εξέτασης του ύψους του δανείου για το οποίο δεν θα ασκείται το δικαίωμα αυτό. Σύμφωνα επίσης με τις μέχρι στιγμής σκέψεις, οι δανειολήπτες στα μικρά δάνεια, δεν θα υποχρεωθούν να βάλουν εμπράγματη εγγύηση, αλλά μόνο προσωπική, ενώ και στα μεγάλα δάνεια εξετάζεται η σημαντική μείωση των εμπραγμάτων προς όφελος του καταναλωτή.

ΒΙΠΕ-ΛΑΡΚΟ

Ο κ. Καλαφάτης ερωτηθείς για την πρόσφατη τροπολογία στη Βουλή σχετικά με το καθεστώς ενίσχυσης των ΒΕΠΕ και τις ΒΙΠΕ της ΕΤΒΑ, τόνισε ότι επετεύχθη το μέγιστο δυνατό ανώτατο όριο χρηματοδότησής τους, επιλύοντας έτσι προβλήματα και εμπλοκές που είχαν σημειωθεί σε τέτοιες επενδύσεις στο παρελθόν.

Σημειώνεται ότι για την Αττική η δημόσια επιχορήγηση είναι 35% φτάνοντας σε κάποιες περιοχές και το 40%. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά στην Κεντρική Μακεδονία.

Η επιχορήγηση είναι 40% για την Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο, τη Στερεά Ελλάδα, τα νησιά του Ιονίου, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία. Σε όλες τις άλλες περιφέρειες το ποσοστό ενίσχυσης φτάνει το 50%.

Ερωτηθείς τέλος ο κ. Καλαφάτης για το νέο επενδυτικό σχήμα στα μεταλλεία Χαλκιδικής επισήμανε ότι σύντομα θα υπάρχει εξέλιξη στο θέμα λειτουργίας των μεταλλείων, καθώς έχει ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος και επίκειται η διενέργεια νομικού ελέγχου στο νέο σχήμα, ενώ πρόκειται να εκδοθεί και ένα κοινωνικό πακέτο για τους εργαζόμενους της επιχείρησης.