You are here

Υπάρχει θετική δυναμική για επίλυση του ονοματολογικού, λέει ο Μάθιου Νίμιτς

15/01/2018 13:22

Θετική δυναμική και εποικοδομητικό κλίμα, για την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ εντοπίζει ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο, Φάνη Παπαθανασίου.

Ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πρότεινε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και η απουσία προκλητικής ρητορικής από τη νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ, έχουν συμβάλει στην κατεύθυνση της επίλυσης, η οποία, όπως είπε, αν επιτευχθεί θα αναβαθμίσει τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, ανέφερε ότι συνάντηση που θα έχει με τους δύο διαπραγματευτές την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη,  θα προτείνει ονόματα και ιδέες που έχουν τεθεί στο τραπέζι ενώ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συζήτηση για κάποιου τύπου προσδιορισμό στο όνομα.

«Νομίζω ότι οι πολίτες και στις δύο χώρες ίσως να είναι έτοιμοι να ακούσουν για κάποιες λύσεις που είναι σύμφωνες με τα εθνικά τους συμφέροντα, αλλά έχουν και στοιχεία συμβιβασμού που θα επιλύσουν το θέμα», σημείωσε ο κ. Νίμιτς.

Σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τα παράπλευρα του ονοματολογικού ζητήματα που υπάρχουν, ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται τις ευαισθησίες των δύο πλευρών σε θέματα ταυτότητας και ιστορικής κληρονομιάς και εξέφρασε την άποψη ότι μπορούν να λυθούν αν πρώτα λυθεί το βασικό θέμα του ονόματος.

ΚΥΠΕ